Calendar Ortodox, 15 noiembrie – când va fi dezlegare la pește în Postul Crăciunului? Vineri a început Postul Crăciunului și, pe întreaga durată a sa, nu se vor consuma anumite produse alimentare: carne, ouă, lapte, brânză sau derivatele lor. Excepția reprezintă, însă, zilele cu dezlegare la pește. Iată când au loc acestea.
Vineri, 15 noiembrie 2024, a început Postul Crăciunului. Înainte de începerea postului a avut loc Lăsarea Secului, care este o sărbătoare tradițională românească. Vezi AICI ce presupune, ce semnifică și ce tradiții inedite exită la români.
Potrivit rânduielilor bisericești, dezlegare la pește va fi în zilele în luni, marți sau joi, dacă sunt marcate de serbarea unui sfânt. În acest caz, miercurea și vinerea sunt cele 2 zile în care va fi dezlegare la untdelemn și vin, o singură dată pe zi. Delegarea la pește va fi și la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, indiferent de ziua în care va pica.
Iată zilele în care va fi dezlegare la pește, în Postul Crăciunului.
„Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit în sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paşti. Este un post al pocăinţei, dar nu cu aceeaşi intensitate ca Postul Sfintelor Paşti. Nu există în el slujbe speciale cu metanii, nu există un canon de pocăinţă precum Canonul Sfântului Andrei Criteanul pe care îl citim în Postul Sfintelor Paşti. Desigur, orice post ne cheamă la pocăinţă, însă Postul Crăciunului îmbină pocăinţa cu milostenia şi fapta bună, la care ne îndeamnă Evangheliile dinaintea şi din timpul acestui Post. Este un post de pregătire duhovnicească, de curăţire duhovnicească, ca să primim în noi, în peştera trupului nostru şi în ieslea sufletului nostru, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care vine în lume şi Se face om, pentru ca pe oameni să-i ridice la viaţa duhovnicească şi dumnezeiască.
De aceea, în Catavasii se spune: ‘Hristos Se naşte, slăviţi-L! Hristos din Ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!’ Programul acestui post este concentrat în cuvintele citate acum, care provin dintr-o predică a Sfântului Grigorie Teologul. Ele au următorul înţeles: Hristos, Care coboară din Ceruri, vrea să coboare în sufletele noastre, să ne lumineze viaţa noastră şi să ne ridice pe noi la viaţa duhovnicească sau cerească”, spune Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Cuvânt despre Postul Naşterii Domnului, potrivit stiripesurse.ro.
Vezi și Postul Crăciunului 2024. Ce să NU faci în cele 40 de zile de post
Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)