Depomureș construiește o nouă stație de comprimare și crește cu 33% capacitatea de ÎNMAGAZINARE a gazelor naturale. Care este stocul din depozite

Depomureș construiește o nouă stație de comprimare și crește cu 33% capacitatea de ÎNMAGAZINARE a gazelor naturale. Care este stocul din depozite
Publicat: 15/11/2024, 19:06

Depomureș, al doilea operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România, crește cu o treime capacitatea de stocare, prin contrucția unei noi stații de comprimare, au anunțat, vineri, reprezentanții companiei deținută de Engie și Romgaz.

Depomureș este al doilea operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România și care operează depozitul localizat în Târgu-Mureș, va crește capacitatea de stocare acutală, de 300 milioane metri cubi.

Compania deținută de Grupul Engie SA prin Engie Group Participations (59%) și de S.N.G.N. Romgaz S.A. (40%) a anunțat lansarea, la începutul acestei săptămâni, a lucrărilor de execuţie pentru construirea unei stații de comprimare care să deservească depozitul atât pentru injecția gazelor în depozit, cât şi pentru extracţia acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT), investiţie ce face parte din Proiectul de Interes Comun 6.20.4 Depozit Depomureş în România.

„În contextul actual, cu provocările energetice crescute în Europa, mai ales după conflictele geopolitice recente, România joacă un rol important pentru diversificarea aprovizionării, putând oferi o alternativă regională la gazele rusești și contribuind la stabilitatea aprovizionării țării și în regiune. Dezvoltarea infrastructurii energetice, inclusiv prin extinderea capacității de înmagazinare a gazelor naturale este, în acest sens, vitală, iar Depomureș rămâne un pilon important în asigurarea securității energetice a României și a regiunii. Acest proiect strategic ne va permite să răspundem prompt și eficient cerințelor pieței, contribuind totodată la securitatea energetică locală și regională”, a declarat Dan Pantilie, președinte al Consiliului de Administrație al Depomureș.

Potrivit cimpaniei, investiţia are ca obiective principale :

  • Creșterea capacității de stocare a depozitului de gaze naturale cu 33%, de la 300 mil.m3 la 400 mil.m3 (+100 mil. m3, echivalentul a cca. 1 TWh), contribuind astfel la întărirea securității aprovizionării cu gaze naturale pe timp de iarnă și în perioadele cu vârf de consum când este necesară activarea acestei surse pentru acoperirea cererii de consum;
  • Creşterea flexibilităţii depozitului, prin mărirea debitelor zilnice de injecţie / extracţie cu 75%, de la cca. 2 mil. m3 până la 3,5 mil.m3 (+1,5 mil. m3 / zi, echivalentul a cca. 15,8 GWh), contribuind în acest fel la creşterea flexibilităţii sistemului energetic în ansamblu;
  • Creşterea gradului de integrare a unei pieţe interne eficiente şi competitive prin reducerea şi prevenirea blocajelor de infrastructură legate de furnizarea gazelor, contribuind astfel la consolidarea rezilienței infrastructurii energetice naționale.

Valoarea totală a investiției va fi susținută din fonduri proprii și din surse atrase, inclusiv un grant în valoare de 12,77 milioane de euro, accesat prin Programul CEF Energy (Connecting Europe Facility). Proiectul este planificat să fie finalizat în cursul anului 2026.

În urma contribuției acționarilor principali la proiectul de dezvoltare a depozitului, atât ENGIE Group Participations SA, cât și SNGN Romgaz SA și-au mărit procentul participațiilor deținute la Depomureș, ajungând la 59,59% și respectiv la 40,40%.

Care e capacitatea de stocare a României

Sezonul rece a debut oficial vineri, 1 noiembrie, în România, iar tot din această zi se pot extrage gazele naturale din depozitele care au început să fie umplute din 1 aprilie. După șapte luni, stocurile României au depășit capacitatea tehnică totală, fiind mult peste obiective asumate.

Atfel, în condițiile unei ierni similare cu ultimele trei, nu vor fi probleme în acoperirea necesarului de consum din producția internă și depozite, dă asigurări Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul.

România are în prezent 35-36 de milioane de metri cubi pe zi gaze naturale capacitate de extracție din depozitele de înmagazinare.

Conform celor mai recente date agregate de platforma Gas Infrastructure Europe (GIE), valabile la 14 noiembrie, România are stocurile umplute la 96,85% din capacitate.

Este vorba de un volum total de 32,7960 TWh, din care 3,08 TWh la Depomureș și 29,71 TWh la Depogaz Ploiești, principalul operator din țară, cu o cotă de aproximativ 90,54% din capacitatea activă totală de înmagazinare a României, la care Romgaz este asociat unic.

Sursa foto: Engie

Citiți și:

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

România, în premieră cel mai mare PRODUCĂTOR de gaze din UE. Sebastian Burduja: „Datele confirmă statutul de lider asumat la nivel european”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să...
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...