Dacă consumi o bere, alcoolemia poate să varieze în funcție de mai mulți factori individuali. Eliminarea completă a alcoolului din sânge poate să dureze câteva ore, în funcție de fiecare organism în parte.
Astfel, alcoolemia generate de o bere depinde de factori ca greutate, sex, vârstă, rată metabolică și nivel de hidratare. Spre exemplu, persoanele cu o greutate corporală mai mica tind să aibă o alcoolemie mai mare, iar femeile procesează alcoolul mai încet ca bărbații, din cauza unui număr redus de enzime hepatice, responsabile de metabolizarea alcoolului.
Pentru un bărbat de 70 de kilograme, consumul unei beri de 500 ml cu o concentrație de alcool de 5% poate să crească alcoolemia până la aproximativ o,2 mg/l în sânge. Valoarea poate să scadă treptat, în decurs de două ore, dar poate să persiste mai mult, în funcție de ritmul individual de metabolizare.
Prin urmare, alcoolul de la o bere este eliminat din sânge într-un interval cuprins între 2 și 6 ore, în funcție de cât de repede a fost consumată, dar și de starea de sănătate a ficatului. Astfel, Berea consumată mai încet necesită mai puțin timp de eliminare, întrucât ficatul are mai mult timp să proceseze alcoolul, însă viteza de metabolizare nu poate fi accelerate prin metode externe.
Noile modificări din Codul Penal vin cu pedepse mai aspre pentru șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. Instanța de judecată are acum posibilitatea de a dispune de suspendarea permisului pentru o perioadă mai lungă.
„Pedeapsa complementară a interzicerii […] pe o perioadă de la 1 la 10 ani, în cazul interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță,” este specificată clar în Articolul 66 (1 – i) din Codul Penal, permițându-i instanței să aplice această sancțiune maximă.
Prin urmare, șoferii găsiți vinovați pot să primeacă, pe lângă pedeapsa principală, interdicția de a conduce până la 10 ani, fapt care poate dubla sancțiunea în cazurile de conducere sub influența alcoolului atunci când fapta este încadrată la infracțiune.
Ordonanța de Urgență 195/2002 stabilește limitele admise de alcool în aerul expirat și în sânge, dar și sancțiunile. Astfel, dacă alcoolemia este între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l în aerul expirat, șoferul comite o contravenție și va primi o amendă de până la 3.300 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Dar Articolul 336 din Codul Penal prevede pedepse de la 1 la 5 ani de închisoare pentru cei care conduc cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge:
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”
Sancțiunea este aplicabilă și pentru conducerea sub influența drogurilor. De asemenea, pentru șoferii care transportă personae, substanțe periculoase sau pentru instructorii auto găsiți sub influența alcoolului sau a drogurilor la volan, pedepsele sunt mult mai drastice: între 2 și 5 ani de închisoare. Mai mult, noua lege permite și aplicarea unei sancțiuni complementare, astfel încât permisul poate fi suspendat pe o perioadă de până la zece ani.
CITEȘTE ȘI: