Diplomat occidental, despre bombardarea Rusiei cu rachete ATACMS: „Nu cred că va fi un factor decisiv pentru Ucraina. Este o decizie simbolică”

Diplomat occidental, despre bombardarea Rusiei cu rachete ATACMS: „Nu cred că va fi un factor decisiv pentru Ucraina. Este o decizie simbolică”
Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 18/11/2024, 04:30
Actualizat: 18/11/2024, 06:24

Administrația Biden, aflată la final de mandat, i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că poate folosi rachetele ATACMS fabricate în SUA pentru lovituri limitate în interiorul Rusiei. 

Anterior, Washington a refuzat să permită astfel de lovituri, temându-se că acestea ar putea escalada conflictul. Această schimbare semnificativă de politică vine cu două luni înainte ca președintele Joe Biden să predea ștafeta președintelui ales Donald Trump, care este sceptic în privința ajutorului militar american pentru Ucraina.

Între timp, Regatul Unit și Franța i-au acordat Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele Storm Shadow în interiorul Rusiei. Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune franco-britanică, cu aceleași capabilități ca rachetele americane ATACMS.

În noaptea dintre 16-17 noiembrie, Rusia a bombardat Ucraina cu 120 de rachete și 90 de drone, provocând cel puțin 10 decese și mai mulți răniți. Bombardamentele au cauzat întreruperea curentului electric în mai multe regiuni ale țării. Iar duminică seară, 17 noiembrie, Rusia a bombardat Sumi cu o rachetă balistică, provocând opt morți și 49 de răniți.

Diplomat occidental: „Nu va fi un factor decisiv. Este o decizie simbolică”

Folosirea rachetelor i-ar putea crește moralul Ucrainei un avantaj într-un moment în care trupele ruse pierd teren în Donbas, pe măsură ce trupele ruse avansează și cuceresc noi sate, mai ales după ce în octombrie, Rusia a capturat orașul Vuhledar. Ucrainenii nu vor putea lovi ținte militare decisive, dar pot să-i producă Rusiei câteva distrugeri economice și infrastructurale aflate în raza rachetelor ATACMS (300 km).

Un diplomat occidental trimis la Kiev a declarat (sub anonimat) pentru BBC că folosirea rachetelor ATACMS nu sunt suficiente pentru a echilibra balanța în favoarea Ucrainei, considerând decizia lui Biden drept una „simbolică”.

„Nu cred că va fi un factor decisiv. Totuși, este o decizie simbolică mult așteptată pentru a ridica miza și a arăta (că SUA) sprijină militar Ucraina. Ar putea să crească costurile războiului pentru Rusia”.

Evelyn Farkas, fost adjunct al secretarului Apărării din administrația Obama, a spus că Ucraina nici măcar nu are un număr suficient de rachete pentru a provoca pagube economice și militare semnificative Federației Ruse.

„Întrebarea este câte rachete au? Am auzit că Pentagonul a avertizat că nu sunt foarte multe rachete ATACMS la dispoziția Ucrainei”.

Farkas a adăugat că bombardarea Rusiei cu rachete ATACMS ar putea avea cel mult un „impact psihologic pozitiv” pentru Ucraina, dacă sunt folosite pentru a lovi ținte strategice, cum ar fi Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia.

Sursa Foto: Profimedia
Sursa Foto: Profimedia

Ucraina va lovi pozițiile trupelor nord-coreene din jurul regiunii Kursk. Anticipând decizia lui Biden cu luni în urmă, Putin și-ar fi mutat aeronavele în afara razei de atac a rachetelor ATACMS

Ucraina va putea acum să lovească ținte din interiorul Rusiei, cel mai probabil în jurul regiunii Kursk, unde forțele ucrainene controlează o fâșie de teritoriu de peste 1.000 km pătrați. Oficialii americani spun că Kievul va putea folosi ATACMS pentru a se apăra împotriva unei contraofensive a trupelor ruse și nord-coreene, care ar putea începe în câteva zile, cu scopul de a recuceri teritorii rusești.

Forțele ucrainene vor putea lovi pozițiile rusești din Kursk, inclusiv trupe, logistică, infrastructură și depozite de muniții.  Furnizarea de ATACMS probabil că nu va fi suficientă pentru a schimba cursul războiului. Echipamentele militare rusești, precum avioanele de vânătoare, au fost transferate pe aerodromuri aflate în afara razei rachetelor ATACMS, mai adânc în teritoriul Rusiei, Vladimir Putin anticipând o astfel de decizie cu multe luni în urmă.

Ce putere de distrugere au rachetele ATACMS?

Rachetele ATACMS sunt proiectate pentru a fi lansate de un lansator Himars de la sol.

Distanța atinsă: 300 km;

Viteza: 3.700 km/h (Mach 3) 

ATACMS (Army Tactical Missile System) sunt rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să atingă o viteză de aproximativ Mach 3. Racheta este dotată cu o încărcătură explozivă convențională, având o putere de distrugere semnificativă asupra infrastructurii și forțelor inamice.

Viteza mare este posibilă datorită propulsorului său cu combustibil solid, care îi permite să călătorească la viteză mare pe distanțe mari. Această viteză, combinată cu traiectoria balistică, face ca racheta să ajungă rapid la ținte, reducând timpul de reacție al adversarului și maximizând eficiența loviturii. Rachetele pot transporta muniție convențională, muniție cu dispersie și încărcătură nucleară.

Ucraina are permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei cu rachetele ATACMS

Ucraina folosește deja de mai bine de un an sistemul de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pentru a lovi ținte rusești pe teritoriul ucrainean ocupat. A folosit rachete ATACMS pentru a lovi baze aeriene din peninsula Crimeea și poziții militare rusești din regiunea Zaporojie. Însă Biden nu i-ar fi permis lui Zelenski să folosească aceste rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei – până acum.

Rachetele balistice fabricate de Lockheed Martin sunt printre cele mai puternice arme oferite Ucrainei, având capacitatea de a parcurge distanțe până la 300 km.  Ucraina a susținut că interdicția de a folosi astfel de arme în interiorul Rusiei este ca și cum ar fi obligată să lupte cu o mână legată la spate.Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a confirmat încă decizia, dar a spus duminică:

Loviturile nu se fac cu cuvinte… Rachetele vor vorbi de la sine”.


Citește și: 

Sursa Foto: Profimedia

Atacarea Rusiei cu rachete ATACMS de către Ucraina ar putea duce la război mondial, avertizează parlamentarii din Rusia și republicanii pro-Trump  

Surse Reuters: Joe Biden ar fi permis Ucrainei să ATACE Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, cu două luni înainte de a preda mandatul lui Trump

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
Fructul MINUNE care PROTEJEAZĂ inima, reduce grăsimea abdominală și previne atacurile de cord!
Cod galben în București și mai multe județe. ANM anunță ceață densă și posibil polei,...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva...
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Testamentul Monicăi Tatoiu. Ce se întâmplă după moartea femeii de afaceri
Pilaf cremos cu ciuperci. Îl poți pregăti în acest post
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Un cartier din Marsilia este încălzit cu apă din Marea Mediterană