Procurorii anticorupție cercetează încă din septembrie cum au fost cheltuiți cei 2 milioane de euro, de către liberali, pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Ancheta DNA se derulează in rem, adică este cercetată fapta și nu o persoană anume. Acuzațiile care se aduc sunt de spălare de bani și utilizarea subvențiilor de la stat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
UPDATE: DNA, oficial: În dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de nicio persoană
La solicitarea mass media și în referire la informațiile vehiculate în spațiul public privind începerea urmăririi penale într-un dosar care ar viza folosirea fondurilor alocate de către Autoritatea Electorală Permanentă partidelor politice pentru promovarea unei cărți aparținând unui candidat la alegerile prezidențiale, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să precizeze că în dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de nicio persoană.
Menționăm faptul că dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție la data de 02.09.2024 în urma trimiterii pe cale administrativă de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unei sesizări formulată de către o persoană fizică. Direcția Națională Anticorupție își reafirmă ralierea la principiile statului de drept, în care instrucția penală este efectuată într-un mod independent și imparțial, cu respectarea dispozițiilor legale.
Două milioane de euro cheltuiți de liberali, din bani publici, pentru o carte și 400 de panouri de promovare a volumului semnat de președintele PNL, Nicolae Ciucă, „În slujba țării” se află acum în atenția procurorilor DNA. S-a deschis un dosar in rem pentru spălare de bani și utilizarea subvențiilor în alte scopuri.
Prin ordonanța din data de 08.08.2024 s-a dispus începerea urmãririi penale în cauzã sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, prev. de art. 10 lit. c din Legea nr. 78/2000, si spălarea banilor, prev. de art. 49 lit. a din Legea nr. 129/2019. În interesul soluționării cauzei se impune ca Autoritatea Electorală Permanentă sã punã la dispoziție, în copie certificatã conform cu originalul, toate înscrisurile justificative, deținute la nivelul instituției, aferente plăților efectuate, după cum au transmis procurorii anticorupție ziariștilor de la Antena 3 CNN.
Banii provin din subvenția de la stat pentru partide, iar suma de 2 milioane de euro a fost cheltuită de liberali pentru o perioadă de 3 luni de afișaj.