Zona euro este expusă riscurilor generate de incertitudinea macroeconomică și geopolitică, avertizează Banca Centrală Europeană (BCE), notând că băncile din Uniunea Europeană sunt vulnerabile din cauza dependenței de lichidități din Statele Unite.
”Până acum, piețele financiare au dat dovadă de reziliență, episoadele de volatilitate fiind scurte și având doar impact limitat asupra sistemului financiar. Cu toate acestea, vulnerabilitățile financiare subzistente pe piețe – în special dinamica valorilor și concentrarea riscurilor – rămân semnificative, astfel că noile episoade de volatilitate sunt mai probabile decât de obicei”, arată raportul BCE privind ”Stabilitatea Financiară”.
Luis de Guindos, vicepreședintele BCE, a semnalat că situația geopolitică, marcată de o serie de conflicte și crize, are un impact semnificativ asupra activităților economice ale Uniunii Europene. Probleme suplimentare pot apărea din cauza disputelor comerciale, în special în perspectiva instalării în SUA a președintelui Donald Trump, care a amenințat China și Uniunea Europeană cu taxe vamale.
”Perspectivele stabilității financiare sunt umbrite de incertitudinea macrofinanciară și geopolitică, la care se adaugă incertitudinea asociată politicilor comerciale”, a afirmat Luis de Guindos.
Experții BCE avertizează că ar putea apărea riscuri generate de finanțarea anumitor bănci europene prin fonduri din Statele Unite.
”Finanțarea în dolari americani a băncilor din zona euro ar putea deveni o sursă de vulnerabilitate. Aproximativ 23% din capitalul băncilor din zona euro este în monedă străină, iar dolarul american are cea mai mare contribuție (17%). (…) Pe termen scurt, finanțarea în dolari poate expune băncile la presiuni în materie de lichidități, în contextul în care sursele au fost limitate în perioade de volatilitate pe piețe”, subliniază raportul BCE.
Alte riscuri sunt asociate datoriilor acumulate de țările din Uniunea Europeană.
”Intensificarea incertitudinii politice cuplată cu riscurile geopolitice reactivează preocupările asociate sustenabilității datoriilor suverane”, atrag atenția specialiștii BCE.
Foto: Profimedia
Citește și: