În ce condiții se poate solicita URNA MOBILĂ la prezidențiale și de ce documente este nevoie? Termenul până la care se poate depune cererea

În ce condiții se poate solicita URNA MOBILĂ la prezidențiale și de ce documente este nevoie? Termenul până la care se poate depune cererea
Publicat: 22/11/2024, 08:30

Persoanele care au drept de vot, dar din motive de boală, invaliditate, interdicție de a părăsi locul de muncă, încarcerare sau arest la domiciliu nu pot ajunge la o secție de votare, pot solicita urma mobilă pentru a-și alege candidatul favorit pentru Palatul Cotroceni. Românii care se află în străinătate la alegerile prezidențiale nu au această opțiune.

Cetățenii români cu drept de vot sunt așteptați să își aleagă candidatul preferat pentru Palatul Cotroceni la primul tur al alegerilor prezidențiale care este organizat duminică, 24 noiembrie, la secțiile din țară și, de vineri, ora 12:00, până duminică, la ora 21:00, la secțiile, din străinătate. În cazul în care niciunul dintre cei 14 candidați nu obține majoritatea, al doilea tur este organizat duminică 8 decembrie, în țară, respectiv de vineri 6 decembrie până în 8 decembrie în secțiile de peste hotare.

Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile prezidențiale, cetățenii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.

Câte o cerere pentru fiecare scrutin și fiecare tip de alegeri

Dacă un alegător, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri medicale, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Trebuie precizat că trebuie depusă câte o cerere pentru fiecare tip de alegeri și pentru fiecare scrutin, conform deciziei Biroului Electoral Central din 24 septembrie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Astfel, dacă un birou electoral primește o cerere de solicitare a urnei mobile pentru alegerile prezidențiale și pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, solicitarea pentru Senat și Camera Deputaților este direcționată de îndată către biroul sau oficiul electoral constituit în acest sens. Solicitarea, dacă îndeplinește condițiile, este validată doar pentru alegerile prezidențiale, iar alegătorul este înștiințat că trebuie să facă o cerere nouă pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, cererea de urnă mobilă pentru primul tur al alegerilor prezidențiale nu este valabilă și pentru turul doi, dacă acesta este organizat și dacă solicitanții vor să voteze unul dintre cei doi concurenți rămași în cursă.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, în preziua votării – respectiv pe 23 noiembrie pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și, dacă se organizează un al doilea tur, pe 7 decembrie -, între orele 18:00 și 20.00.

Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum și copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12.00, fizic sau prin mijloace electronice.

În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, cererile de vot prin intermediul urnei speciale se pot depune la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București cel mai târziu vineri, 6 decembrie 2024, ora 12.00.

Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, cu excepția celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Potrivit AEP, cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili imposibilitatea alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al biroului electoral al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea.

Procedura pentru cei care nu pot pleca de la serviciu

Mai mult, conform deciziei Biroului Electoral Central, alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile menționate anterior.

În acest caz, cererea trebuie să fie însoțită de o adeverință emisă de angajator – care nu este obligatoriu să fie ștampilată – din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă între orele 07:00 și 21:00.

Alegătorii care, în ziua alegerilor, vor fi internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute de decizia BEC.

Și persoanele reținute, cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale. Directorul penitenciarului sau al locului de deținere asigură depunerea cererilor întocmite corespunzător, cel mai târziu în ziua prevotării, ora 12:00, la biroului electoral județean sau biroul electoral al municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.

Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00 – 20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare. Dacă solicitantul urnei mobile nu îndeplinește toate condițiile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, acesta trebuie înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral la care a fost depusă cererea.

Decizia BEC nr. 6/D/24.09.2024 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024

Sursa foto: Mediafax Foto


CITEȘTE ȘI:

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Tot ce trebuie să știi despre candidați și ordinea pe buletinele de vot. Unde și cum votezi la primul tur din 24 noiembrie

ROMÂNIA ALEGE. Sloganuri de criză în vremuri de ”război”. Mesajele principalilor candidați și controversele care au aprins campania pentru Președinție

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online