Persoanele care au drept de vot, dar din motive de boală, invaliditate, interdicție de a părăsi locul de muncă, încarcerare sau arest la domiciliu nu pot ajunge la o secție de votare, pot solicita urma mobilă pentru a-și alege candidatul favorit pentru Palatul Cotroceni. Românii care se află în străinătate la alegerile prezidențiale nu au această opțiune.
Cetățenii români cu drept de vot sunt așteptați să își aleagă candidatul preferat pentru Palatul Cotroceni la primul tur al alegerilor prezidențiale care este organizat duminică, 24 noiembrie, la secțiile din țară și, de vineri, ora 12:00, până duminică, la ora 21:00, la secțiile, din străinătate. În cazul în care niciunul dintre cei 14 candidați nu obține majoritatea, al doilea tur este organizat duminică 8 decembrie, în țară, respectiv de vineri 6 decembrie până în 8 decembrie în secțiile de peste hotare.
Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.
Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
La alegerile prezidențiale, cetățenii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.
Dacă un alegător, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri medicale, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.
Trebuie precizat că trebuie depusă câte o cerere pentru fiecare tip de alegeri și pentru fiecare scrutin, conform deciziei Biroului Electoral Central din 24 septembrie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
Astfel, dacă un birou electoral primește o cerere de solicitare a urnei mobile pentru alegerile prezidențiale și pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, solicitarea pentru Senat și Camera Deputaților este direcționată de îndată către biroul sau oficiul electoral constituit în acest sens. Solicitarea, dacă îndeplinește condițiile, este validată doar pentru alegerile prezidențiale, iar alegătorul este înștiințat că trebuie să facă o cerere nouă pentru alegerile parlamentare.
De asemenea, cererea de urnă mobilă pentru primul tur al alegerilor prezidențiale nu este valabilă și pentru turul doi, dacă acesta este organizat și dacă solicitanții vor să voteze unul dintre cei doi concurenți rămași în cursă.
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, în preziua votării – respectiv pe 23 noiembrie pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și, dacă se organizează un al doilea tur, pe 7 decembrie -, între orele 18:00 și 20.00.
Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum și copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12.00, fizic sau prin mijloace electronice.
În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, cererile de vot prin intermediul urnei speciale se pot depune la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București cel mai târziu vineri, 6 decembrie 2024, ora 12.00.
Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, cu excepția celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
Potrivit AEP, cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili imposibilitatea alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al biroului electoral al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea.
Mai mult, conform deciziei Biroului Electoral Central, alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile menționate anterior.
În acest caz, cererea trebuie să fie însoțită de o adeverință emisă de angajator – care nu este obligatoriu să fie ștampilată – din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă între orele 07:00 și 21:00.
Alegătorii care, în ziua alegerilor, vor fi internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute de decizia BEC.
Și persoanele reținute, cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale. Directorul penitenciarului sau al locului de deținere asigură depunerea cererilor întocmite corespunzător, cel mai târziu în ziua prevotării, ora 12:00, la biroului electoral județean sau biroul electoral al municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.
Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00 – 20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare. Dacă solicitantul urnei mobile nu îndeplinește toate condițiile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, acesta trebuie înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral la care a fost depusă cererea.
Sursa foto: Mediafax Foto
CITEȘTE ȘI: