Președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a semnalat constant că vrea găsirea unei soluții de oprire a războiului dintre Rusia și Ucraina și ar putea avea dreptate să ceară acest lucru, comentează cotidianul Financial Times, subliniind însă că liderii europeni ar trebui să exercite influență asupra Washingtonului pentru stabilirea termenilor eventualelor negocieri cu Rusia.
”Trump a insistat de mult timp că oprirea războiului este prioritară. Deși există întrebări legitime asupra parcursului spre un acord, aliații SUA presupun că Trump intenționează să se țină de cuvânt. (…) La Bruxelles, presupunerile se referă la un potențial armistițiu sau chiar la o formă de reglementare a conflictului, anul viitor. Pentru puterile europene, provocarea este ghidarea procesului de soluționare spre un final acceptabil. Dominația militară a SUA îi oferă lui Trump puterea principală în ghidarea procesului, dar europenii au pârghii de influență. Trebuie doar să le folosească”, scrie Alec Russell, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times.
Unii specialiști argumentează că singurul final acceptabil ar trebui să implice retragerea trupelor ruse. Dar, la Bruxelles, Washington și în întreaga Europă, perspectiva comună este că rezultatul cel mai probabil va fi un ”conflict înghețat” și amânarea stabilirii frontierelor.
Un scenariu evocat de politicieni de la Washington se referă la posibilitatea creării unei linii demilitarizare după modelul din Peninsula Coreea. Statele Unite nu intenționează să trimită militari pentru forțe de menținere a păcii, astfel că Europa, eventual prin intermediul NATO, dar fără Statele Unite, poate contribui la acest contingent.
”Aici intervine potențiala influență a europenilor. Spre deosebire de situația din Războiul Rece, când soarta Europei a fost decisă doar de Washington și Moscova, de data aceasta, diplomații europeni cred că pot fi luați în considerare în negocieri, întrucât trupele europene ar fi dislocate doar în anumite condiții”, subliniază editorialistul.
”Există și scenariul de coșmar pentru Ucraina în care Trump acceptă un acord în termenii lui Putin. Dar liderii Europei sunt optimiști în mod prudent că Trump îi va asculta și că nu va fi președintele care a asistat pasiv la ocuparea Ucrainei de Rusia”, argumentează autorul.
”Trump vrea rezolvarea conflictului, dar nu cu orice preț. Nu poate fi o capitulare a Ucrainei” sau un eșec precum cel din Afganistan, explică un diplomat european.
Există și alte elemente în această ecuație. Poate fi convinsă China să exercite presiuni asupra Rusiei? Ce se va întâmpla cu sancțiunile impuse Moscovei? Și, cel mai grav, Rusia s-ar putea să nu fie interesată de niciun acord.
”Oficialii europeni admit că, în primul mandat, Trump a avut dreptate să îi forțeze să aloce fonduri suplimentare pentru apărare. Unii se întreabă acum dacă nu cumva are dreptate și în căutarea soluțiilor de oprire a războiului”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și: