Dan Dungaciu: „Confruntarea cu CHINA este adevărata confruntare a americanilor”

Publicat: 22/11/2024, 01:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician, a subliniat că sprijinul pentru Ucraina ar trebui văzut ca o modalitate de a întări poziția de negociere a acesteia în viitoarele discuții cu Moscova, menționând că administrația Trump nu vrea război, ci adoptă abordări diferite față de China și RusiaUrmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a afirmat că administrația Trump nu este una care își propune războiul, ci mai degrabă vizează o abordare care să evite conflictele directe, având în vedere că mulți membri ai acestei administrații sunt adversari ai Chinei. Dungaciu a menționat că există două perspective asupra Chinei: una care susține schimbarea de regim și alta care preferă negocierile directe fără intervenții în politica internă a Chinei.

„Sprijinul pentru Ucraina în acest moment poate să sune, cinic, dar eu l-aș gândi mai degrabă în perspectiva fixării unei poziții de negocieri a Ucrainei, care automat poziția de negocieri a Statelor Unite în viitoarea discuție cu Moscova. Pentru că eu cred că dacă privim un pic, facem câțiva pași înapoi, administrația Trump nu e o administrație care vrea război, nu înseamnă că nu e o administrație care nu conține foarte mulți adversari ai Chinei. Dar sunt două abordări aici. Una este abordarea Pompeo- Bolton, care Pompeo scrie explicit în memoriile sale dacă le citim, el vrea să lupte cu China și să schimbe China, noi trebuie să-i facem Chinei ce am făcut RSS-ului. Noi trebuie să facem, în esență, schimbare de regim. Adică genul ăsta de gândire care tu ești un adversar, tăiau la țintă și schimb regimul.”, a declarat Dungaciu.

Dan Dungaciu a declarat că viziunea lui Trump diferă semnificativ de cea a altor oficiali din administrația sa, cum ar fi Mike Pompeo, care promovează o abordare agresivă față de China, dorind să impună o schimbare de regim. În contrast, Dungaciu a subliniat că Trump nu mai consideră necesară schimbarea regimurilor și preferă negocierile directe, fără a se implica în modul în care trăiesc alte națiuni

„Altă viziune este și cea care acum, specifică foarte multor anti-chinezi din administrația Trump, gen Marco Rubio mi ești adversar China, dar nu am de gând să fac schimbare de regim acolo, vreau să am o negociere, nu mă interesează cum trăiești tu, nu mă interesează ce regimul. Nu mai schimb regimul în lume. Asta e viziunea lui Trump. Nu mai schimb regimurile în lume, nu mă interesează.”, a subliniat Dungaciu.

Trump nu are ca obiectiv distrugerea Rusiei

Dan Dungaciu a afirmat că Rusia ar putea avea o valoare strategică în contextul relațiilor internaționale, sugerând că oficialii din administrația Trump nu au ca obiectiv distrugerea Rusiei. El a subliniat că resursele cheltuite nu au dus la progrese semnificative în acest război. Dungaciu a argumentat că Rusia poate juca un rol important în menținerea presiunii asupra europenilor, astfel încât aceștia să nu devină complet independenți în politica lor externă.

„Deci ce vreau să spun este că dacă gândim așa, Rusia ar mai putea să aibă o valoare de întrebuințare pentru că oamenii pe care i-a pus Trump pe acolo nu sunt niciunul țintiți, chitiți pe Rusia să distrugă Rusia. Iar să crezi tu că într-o lună de zile distruge Rusia, asta înseamnă să fii complet nerealist. Ce spun acești oameni este să oprim acest război, că nu ne ajută, n-are nicio teorie a victoriei, nu ne-a adus nicăieri. Am cheltuit foarte mulți bani și probabil că în perspectiva confruntării cu China, care e adevărata confruntare americanilor, Rusia are funcția importantă să pună presiune pe europeni, astfel încât europenii niciodată să nu joace independent. Bun, am înțeles, dar nu știu dacă vor putea, mai ales că vor fi alegeri peste tot sau, mă rog, în unele țări importante.”, a afirmat sociologul.

Românii trebuie să știe că asistă la o adevărată schimbare

Dan Dungaciu a declarat că românii trebuie să știe că asistă la o adevărată schimbare a ideii de Occident sub această nouă administrație Trump. El sugerează că schimbările din America și din lume vor influența definirea parteneriatului cu Europa, având în vedere că actuala administrație are o relație vagă cu Europa. Dungaciu l-a descris pe Biden ca fiind singurul președinte recent care a avut o legătură mai strânsă cu Europa.

„Deci noi românii, trebuie să ne gândim în primul rând că dacă asistăm la o revoluție Trump, în sensul în care am spus, dacă America se schimbă, dacă lumea se schimbă, atunci cu siguranță ideea de parteneriat se schimbă, ideea de definire a Occidentului se schimbă, pentru că ăștia sunt oameni care au o relație cu Europa foarte vagă. Biden e singurul președinte care a mai avut o relație cu Europa.”, a declarat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska