Dan Diaconescu, invitatul jurnalistului Adrian Artene la podcastul „Altceva”, a analizat dosarul morții lui Marin Preda la 57 de ani. A fost sau nu Marin Preda executat de securitate? Aceasta este ipoteza pe care au discutat-o cei doi jurnaliști în cadrul podcastului.
Dan Diaconescu a comentat în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene” misterul din noaptea de 15 se spre 16 mai 1980, când Marin Preda se stingea din viață în vila de șase camere de la Mogoșoaia. Oficial, certificatul medico-legal a testat consumul mare de alcool și moartea prin asfixie mecanică.
Întrebat de Adrian Artene dacă, în opinia sa, Marin Preda a fost executat de Securitate, după ce scrisese ultima carte – „Cel mai iubit dintre pământeni” – Dan Diaconescu spune că, din discuțiile pe care le-a avut cu apropiați ai scriitorului, scenariul e plauzibil.
„Cel mai iubit dintre pământeni” era o carte incomodă pentru regimul ceaușist, iar înainte Marin Preda scrisese „Delirul”, care stârnise valuri la Moscova. Practic, scriitorul, în 1975, profețea destrămarea Uniunii Sovietice, ceea ce avea să se întâmple la începutul anilor 90. În acest context, se spune că ar fi fost executat în casa de creație de la Mogoșoaia, spune gazda podcastului. El adaugă că „este extrem de interesant că am discutat aici la Altceva cu fiul lui Marin Preda, cu Alexandru Preda și are credința că adevărata cauză este alta” decât cea din raportul oficial.
„Da, și eu la fel, cred aici, bazându-mă însă pe niște emisiuni de-ale mele și pe niște mărturii recente. Încă mai trăiesc oameni (n.r. din acea vreme). Eu am vorbit cu doctorul Claudiu Dan Tănăsescu – el începea în turneu național în care promova această carte. Să știe oamenii despre cartea asta, Cel mai iubit dintre pământeni, că nu era doar o carte care făcea multe dezvăluiri sau niște atacuri împotriva regimului în care el trăia, ci era și cel mai bine vândută carte din perioada asta, că avea ceva 200.000 de exemplare tiraj de la început”, spune Dan Diaconescu.
În acel moment, Marin Preda era o vedetă mare a momentului în lumea iubitorilor de carte și a scriitorilor, „dar intrase în mod clar și dovedit în vizorul Securității”.
„Exista un dosar în care el era filat, mă rog, urmărit și toate aceste ultime clipe ale lui sunt bine reliefate în diferite documente și desigur că se acreditează această idee că el mergea frecvent la Mogoșoaia, unde toți scriitorii mergeau ba să scrie, ba să bea, ba să se întâlnească cu iubite și aici sigur că Marin Preda era vulnerabil, ca orice geniu, că mai bea și el ceva, poate mai mult decât ceilalți. I se cunoșteau tabiet-urile astea ale lui, că el merge la Mogoșoaia când și când, că el pleacă de la biroul ăsta”, adaugă jurnalistul.
„Sunt mai multe variante luate în calcul: că ar fi băut o sticlă de rom Havana înainte, adică la în București rom cubanez, că ar fi băut nu știu ce votcă cu un prieten în București și apoi pleacă, da, pleacă la Mogoșoaia unde ajunge și unde era o petrecere a unei scriitoare. Se duce în cameră, camera șase și acolo ceva se întâmplă. El se trezește, coboară pe la 14:00 înțeleg, la petrecerea asta care încă era în toi, sau era acolo, se petrecea în vilă, în parterul vilei și acolo el cere un pahar de apă și un pahar de votcă și i se pun pe masă aceste două pahare, El bea paharul ăsta de votcă și aici începe întreaga discuție”, mai povestește Dan Diaconescu.
La rândul său, fiul lui Marin Preda, Alexandru Preda a povestit, într-o ediție anterioară a podcastului, că a văzut dosarul de de de la Procuratură. „Sunt foarte multe lucruri de acolo, care nu se leagă. Sunt declarații care se bat cap în cap. Sunt greșeli de urmărire pe penală pe care le consider voite”, a declarat el.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.