Aproximativ 140 de femei și fete mor zilnic în întreaga lume din cauza violenței comise de parteneri sau membri ai familiei, potrivit unui raport global al ONU.
Raportul UN Women relevă că, în 2023, 85.000 de femei și fete au fost ucise intenționat de bărbați, iar 60% dintre acestea (51.100) și-au pierdut viața în urma violenței din partea persoanelor apropiate. Nyaradzayi Gumbonzvanda, director executiv adjunct al UN Women, a declarat: „Ceea ce ne spun datele este că atât de multe femei sunt expuse la violență mortală în sfera privată și domestică a vieții lor, unde ar trebui să fie cel mai în siguranță. Vedem cifrele din acest raport ca pe vârful icebergului.”
Raportul atrage atenția că multe dintre decesele femeilor nu sunt raportate sau înregistrate ca femiciduri, ceea ce subliniază gravitatea fenomenului.
Astfel, documentul subliniază că, pentru majoritatea femeilor, cel mai periculos loc rămâne propria casă.
Africa a înregistrat cele mai mari rate de femicid domestic în 2023, cu 21.700 de victime, urmată de America și Oceania. În Europa și cele două Americi, majoritatea crimelor au fost comise de parteneri intimi, în timp ce în alte regiuni, membrii familiei au fost principalii agresori, potrivit The Guardian.
În țări precum Franța, Africa de Sud și Columbia, datele arată că o proporție semnificativă dintre femeile ucise de partenerii lor intimi raportaseră anterior violențe autorităților, fără ca măsuri suficiente să fie luate.
ONU atrage atenția asupra lipsei de date precise privind femicidul, mai ales în afara sferei domestice. În Franța, 79% dintre crimele împotriva femeilor între 2019 și 2022 au fost comise de parteneri intimi sau membri ai familiei, în timp ce în Africa de Sud, 9% dintre victimele femicidului au fost ucise în afara mediului domestic.
„Eforturile țărilor de a combate femicidul sunt măsurate și prin calitatea datelor statistice. Creșterea calității și disponibilității acestora ar responsabiliza guvernele în abordarea violenței împotriva femeilor,” precizează raportul.
În 2023, femeile din țări precum Turcia, Kenya, India și Mexic au ieșit în stradă pentru a denunța creșterea numărului de femicide. În răspuns, mai multe guverne și-au asumat angajamente pentru adoptarea unor legi care să recunoască și să combată eficient aceste crime bazate pe gen.