Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a declarat pentru BBC că acordurile privind livrările de gaze naturale pe care le-a încheiat cu Rusia au fost menite să ajute firmele germane să își continue activitatea, dar și și să mențină o relație pașnică cu Moscova.
Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, a fost în repetate rânduri acuzată că a fost mult prea permisivă în raport cu Rusia și că ar fi semnat unele contracte care ar fi vulnerabilizat țara în relație cu Moscova. De asemenea, criticii spun că Merkel nu a fost suficient de rapidă în a susține Ucraina atunci când Rusia a început să amenințe Kievul. Mai mult, alte voci spun că dacă Merkel nu ar fi blocat aderarea Kievului la NATO, în 2008, situația Ucrainei ar fi fost foarte diferită astăzi.
În acest context, într-un interviu acordat BBC, Angela Merkel își apără deciziile referitoare la Rusia pe care le-a luat în perioada în care a fost în funcție.
Ea spune că războiul din Ucraina ar fi început mai devreme și situația ar fi fost cu mult mai gravă în cazul în care Kievul ar fi pornit pe calea aderării la NATO în 2008.
„Am fi fost martorii unui conflict militar chiar mai devreme. Mi-a fost complet clar că președintele Putin nu ar fi stat cu mâinile în sân și ar fi așteptat ca Ucraina să adere NATO. Și pe atunci, Ucraina ca țară cu siguranță nu ar fi fost la fel de pregătită ca în februarie 2022”, a spus Merkel.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu este, însă, de acord cu această opinie. El descrie decizia Angelei Merkel, susținută de președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, drept un „calcul greșit” care a încurajat Rusia.
Într-unul dintre puținele interviuri acordate de când a renunțat la politică în urmă cu trei ani, Angela Merkel își exprimă îngrijorarea cu privire la amenințările reînnoite ale lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare. Cei doi lideri s-au cunoscut bine pe parcursul a două decenii.
Angela Merkel, fost cancelar al Germaniei, recunoaște, în memoriile sale, că nu a susținut aderarea rapidă a Ucrainei la NATO pentru că s-a temut de o reacție în forță a Rusiei.
Merkel spune în memoriile sale, că s-a temut de un răspuns militar din partea Rusiei. Cotidianul „Zeit” a publicat un fragment din cartea intitulată „Libertate”.
Dorința Ucrainei de a adera rapid la NATO pentru că se temea de un răspuns militar din partea Rusiei. Creștin-democratul în vârstă de 70 de ani relatează acest lucru în memoriile sale, care vor fi publicate marți și din care ziarul „Zeit” a publicat în prealabil un fragment. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock