România și Bulgaria vor continua să efectueze controale aleatorii la granița comună chiar și după integrarea completă în spațiul Schengen, a declarat fostul ministru adjunct de Interne din Bulgaria, Filip Gunev, la Nova News, citat de Rador Radio România.
Filip Gunev a afirmat că aderarea Bulgariei la spațiul Schengen este aproape garantată, în condițiile în care și Olanda și-a exprimat anul trecut susținerea. „Intrarea noastră este sigură. Ministerul de Interne a fost întotdeauna pregătit, fiind supus constant verificărilor pentru a îndeplini cerințele de securitate. Rămâne doar ca celelalte ministere să fie la același nivel”, a declarat acesta.
După aderarea completă, granițele Bulgariei vor avea regimuri diferite în funcție de vecini.
Granița cu Grecia – Nu vor exista controale la punctele de frontieră. Totuși, în anumite zone, precum cei 30 km dintre Kulata și autostrada Struma, poliția va putea efectua verificări suplimentare.
Granița cu România – Vor continua controalele aleatorii. „Nu se va putea face o verificare 100%, dar această formă de control ușor la frontieră va deveni noua normalitate”, a explicat Gunev.
Potrivit fostului oficial, acest tip de controale nu este o excepție, peste 10 state din Europa aplicând deja astfel de măsuri în cadrul frontierelor interne. Ele sunt menite să asigure un nivel suplimentar de securitate, fără a compromite principiile de bază ale Schengen.
Controale vamale se vor aplica în continuare, timp de cel puțin șase luni, și la punctele de frontieră dintre Bulgaria și Turcia, se arată în textul acordului semnat vineri la Budapesta. Mai mult, la granița dintre Bulgaria și Turcia va fi desfășurat un contingent multinațional de polițiști de frontieră, din care vor face parte și 40 de grăniceri români.
“În spiritul solidarității, (semnatarii sunt de acord – n.r.) să continue sprijinirea Bulgariei în protejarea graniței externe terestre a UE cu Turcia, prin desfășurarea unui contingent multinațional de poliție format din 100 de grăniceri (Austria 15, Bulgaria 25, Ungaria 20 și România 40)”, se arată în document.
Acordul mediat la 22 noiembrie de autoritățile maghiare a pus capăt veto-ului Austriei, care s-a împotrivit sistematic aderării României la Schengen. Votul final pe această temă ar urma să fie dat la următoarea reuniune miniștrilor de Interne ai celor 27 de state UE, care va avea loc în 12 decembrie.