Unul dintre aparatele electrocasnice nelipsite în multe gospodării, folosit frecvent pentru încălzirea rapidă a mâncării sau prepararea băuturilor, lăsat de cele mai multe ori permanent în priză produce efecte negative în portofelele românilor, mai ales atunci când nu este utilizat. Acest electrocasnic este considerat un „vampir energetic” și mai mult decât atât crește riscul de scurtcircuit și incendiu, mai ales dacă instalația electrică este mai veche.
Specialiștii atrag atenția că este important să scoatem acest aparat din priză atunci când nu îl utilizăm, mai ales noaptea.
Chiar și atunci când nu este utilizat, cuptorul cu microunde, căci despre acest electrocasnic este vorba, consumă energie electrică. Acest fenomen, cunoscut ca „consum pasiv” sau „vampir energetic”, poate adăuga câțiva kilowați la factura lunară de energie.
Medicii și cercetătorii subliniază că utilizarea corectă a cuptorului cu microunde nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. Totuși, este recomandat să folosiți recipiente din sticlă sau ceramică în locul celor din plastic, care pot elibera substanțe chimice dăunătoare în alimente și, de asemenea, să evitați încălzirea alimentelor în recipiente deteriorate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) confirmă că radiațiile emise de cuptorul cu microunde sunt sigure, însă utilizarea necorespunzătoare poate cauza alte probleme, cum ar fi pierderi de nutrienți sau contaminarea alimentelor.
Totodată, lăsarea în priză a aparatelor electrice, inclusiv a cuptorului cu microunde, crește riscul de scurtcircuit și incendiu, mai ales dacă instalația electrică este mai veche, atrag atenția specialiștii, potrivit Fanatik.
Un televizor LED, chiar și atunci când este oprit, poate consuma până la 35 kWh pe an dacă rămâne în priză. Deconectarea acestuia reduce consumul pasiv și oferă protecție suplimentară împotriva fluctuațiilor de curent.
Încărcătoarele lăsate în priză fără dispozitiv conectat continuă să consume energie.
CITEȘTE ȘI: