Parlamentarii britanici urmează să dezbată și să voteze planuri privind introducerea unora dintre cele mai stricte norme anti-fumat din lume, inclusiv interzicerea fumatului în rândul tinerilor.
Proiectul de lege privind tutunul și țigările electronice urmărește să facă țigările electronice mai puțin atrăgătoare; în plus, persoanele care împlinesc 15 ani în acest an, sau mai tinere, nu ar mai putea cumpăra vreodată țigări, scrie Reuters.
Noul proiect de lege ar oferi guvernului puterea de a extinde interdicția asupra fumatului în interior la anumite spații în aer liber, cum ar fi locurile de joacă pentru copii și în exteriorul școlilor și spitalelor.
Noul proiect de lege ar interzice publicitatea la țigări electronice și vânzarea de țigări electronice prin intermediul automatelor, și ar restricționa ambalajele de țigări electronice și aromele care atrag în mod deschis copiii și tinerii, cum ar fi aroma de gumă de mestecat și vată de zahăr.
Proiectul de lege ar introduce o schemă de autorizare pentru comercianții cu amănuntul pentru a vinde tutun, țigări electronice și produse cu nicotină, și amenzi de 240 de euro pentru comercianții care vând aceste produse persoanelor minore.
De asemenea, va fi luată în calcul extinderea utilizării ambalajelor standardizate pentru toate produsele din tutun.
Dacă proiectul de lege este aprobat, va trece la următoarea etapă din Parlament.
„Numărul copiilor care vapează crește într-un ritm alarmant și, fără o intervenție urgentă, vom avea o generație de copii cu dependență pe termen lung”, a declarat secretarul pentru Sănătate, Wes Streeting.
Guvernul anterior anunțase măsuri similare cu scopul de a crea prima generație fără fum, dar planurile sale nu au reușit fie adoptate ca legi înainte de alegerile generale din vară.
Marea Britanie a interzis fumatul în aproape toate spațiile publice închise, inclusiv baruri și locuri de muncă, în 2007.
Recent, Guvernul a abandonat planurile de interzicere a fumatului în afara pub-urilor și cafenelelor, după ce au apărut îngrijorări cu privire la impactul acestei măsuri asupra industriei ospitalității.
„Tutunul încă provoacă aproximativ 160 de cazuri de cancer în Marea Britanie în fiecare zi. Dar cu o voință politică puternică și acțiuni îndrăznețe, aceste cifre uluitoare pot fi inversate”, a declarat Ian Walker, director executiv de politici la Cancer Research UK.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: