Invitat într-o emisiune electorală, candidatul Călin Georgescu a negat existența războiului din Ucraina, atunci când moderatoarea l-a rugat să-și argumenteze punctul de vedere. De asemenea, Georgescu a susținut că statul ar oferi copiilor ucraineni alocații în valoare de 3.700 de lei, deși valoarea acestui venit este egal cu cel al copiilor români, adică de 219 lei, potrivit reglementărilor din Monitorul Oficial.
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale, care și-a manifestat simpatia pentru Putin, a menționat în cadrul unui interviu că are dubii în privința existenței războiului din Ucraina.
Redăm, în continuare, o parte din dialogul, dintre Călin Georgescu și moderatoarea emisiunii:
Moderator emisiune: Dar putem vorbi de o stabilitate, mai ales economică, în care la granița noastră se află un conflict?
Călin Georgescu: ”Auziți, vă rog eu frumos, nu mă întrebați banalități. Știți de ce? Că intrați într-o paradigmă de-asta învechită. Toată lumea întreabă de ceva ceea ce nu-i treaba noastră. Nu ne interesează așa ceva.”
Moderator: Care e poziția dumneavoastră vizavi de problema aceasta?
Călin Georgescu: ”Poziția este că trebuie să ne intereseze strict bunăstarea poporului român. Atât și mai mult. Nu mă interesează de alții.”
Moderatoarea îi cere lui Călin Georgescu să explice poziția sa față de conflictul din Ucraina, iar candidatul oferă un răspuns halucinant:
„Ați fost acolo personal? Puteți să spuneți 100% că așa este?”
Moderator emisiune: Dar în condițiile în care lângă noi se întâmplă ..
Călin Georgescu: ”Nu este nicio condiție. Trebuie înțeles .. Ați fost acolo?
Moderator emisiune: Atunci ce atitudine trebuie să avem față de Rusia, față de Ucraina? Care ar trebui să fie atitudinea noastră?
Călin Georgescu: ”Doamnă, nu insistați că intrați pe un teren mocirlos și instabil. Vă rog frumos, pentru că nu stăpâniți.”
Moderator emisiune: Corect. Vreau să aflu de la dumneavoastră.
Călin Georgescu: ”Păi da, dar nu, nu este cazul. Românul astăzi are nevoie …”
Moderator emisiune: Eu știu ce este la graniță.
Călin Georgescu: ”Numai puțin. Nu știți! Ați fost acolo personal?”
Moderator emisiune: Văd. Suntem bombardați de știri, de imagini.
Călin Georgescu: ”Este altceva. Ați fost acolo personal? Puteți să spuneți 100% că așa este?”
Moderator emisiune: Deci nu există conflict …
Călin Georgescu: ”Răspundeți la întrebare. Sunteți 100 % că așa este?”
Moderator emisiune: Da.
Călin Georgescu: ”Ați văzut cu ochii dumneavoastră?”
Moderator emisiune: Văd ucraineni pe drum mergând. Văd că vin încoace în București.
În continuarea interviului, potrivit declarațiilor lui Călin Georgescu, copiii ucraineni ar primi alocații în valoare de 3.700 de lei, în timp ce copiii români primesc 248 de lei lunar.
„Dați-mi voie. Și eu văd că alocația pentru copil ucrainean, statul român îi dă 3.700 lei și alocația pentru copilul român îi dă 248 lei. ”, a declarat Călin Georgescu.
Potrivit reglementărilor din Monitorul Oficial, afirmația lui Georgescu despre alocațiile copiilor ucraineni este, de fapt, una falsă.
Mai exact, în luna august 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial o lege, potrivit căreia copiii ucraineni vor primi aceeași alocație precum copiii de naționalitate română, respectiv 292 de lei pentru copiii care au între 2 și 18 ani. Minorii de până în 2 ani sau cei care au dizabilități vor primi 719 lei pe lună.
Astfel, mamele ucrainence au dreptul la indemnizație de creștere a copilului dacă cel mic s-a născut în România și alocație pentru copiii care au peste doi ani, la fel precum ceilalți copii de pe teritoriul României.
Femeile din Ucraina care au născut în România și care s-au stabilit în țara noastră, după februarie 2022, vor primi din partea statului român indemnizații de creștere a copilului – pentru copiii care au între 0 și 2 ani.
Potrivit legii 61/1993, alocația pentru copii trebuie indexată anual cu rata medie a inflației, începând cu anul 2023.
Astfel, în 2024, alocațiile au ajuns la 292 de lei pe lună (de la 256 de lei în 2023) pentru copiii cu vârsta peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale. Copiii cu dizabilități primesc, în 2024, o alocație de 719 lei, este notat în comunicatul Ministerului Muncii.
În legea 61/1993 privind alocația de stat se menționează și că de acest sprijin financiar beneficiază și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România, dacă locuiesc împreună cu părinții.
Citește și: