În Rusia, decizia de a folosi arme NUCLEARE nu depinde de o doctrină, ci de Putin: „La Kremlin, lupta se duce cu NATO, nu cu Ucraina”

În Rusia, decizia de a folosi arme NUCLEARE nu depinde de o doctrină, ci de Putin: „La Kremlin, lupta se duce cu NATO, nu cu Ucraina”
Publicat: 28/11/2024, 09:00
Actualizat: 28/11/2024, 09:20

Actualizările recente ale doctrinei nucleare a Rusiei scad pragul de utilizare a armelor nucleare, dar liniile roșii ale Moscovei sunt vizibile doar pe câmpul de luptă. Kremlinul are senzația că noua doctrină va speria Statele Unite. iar America va începe să se îndoiască de ea însăși. Cu toate acestea, demersul amenințător al Rusiei ar putea avea exact efectul opus.

O serie de modificări semnificative au fost aduse doctrinei nucleare a Rusiei, după ce a fost aprobată de Vladimir Putin în anul 2020. Precizarea referitoare la scenariile care ar putea determina utilizarea armelor nucleare a fost extinsă de la o „amenințare la adresa însăși existenței statului” la o „amenințare critică la adresa suveranității și/sau integrității teritoriale”, atrage atenția Maxim Starchak, expert în arme strategice.

Cu alte cuvinte, continuă acesta, pragul de utilizare a armelor nucleare a fost coborât, iar Moscova consideră, acum, că este posibilă utilizarea armelor nucleare pentru a proteja teritoriul Rusiei.

„Nu este o coincidență că lista de amenințări militare a doctrinei a fost modificată pentru a include «acțiunile unui potențial adversar menite să izoleze o parte a teritoriului Federației Ruse». Acest lucru ne aduce imediat în minte exclava rusă Kaliningrad, care este înconjurată de țări NATO care ar putea, teoretic, să impună o blocadă”, notează Maxim Starchak.

Moscova încearcă, din nou, să se convingă că luptă cu NATO”

Autorii modificărilor doctrinei nucleare a Rusiei par să încerce să semnaleze că Moscova va adopta acum măsuri extreme, chiar dacă ar exista o amenințare doar pentru una dintre regiunile Rusiei.

„Totuși, acest lucru nu este convingător, deoarece cuvintele lor dure nu se corelează cu realitatea câmpului de luptă din Ucraina. Nu numai că Kievul încearcă să obțină regiunile ocupate de ruși pe care Moscova le-a anexat în mod oficial și le-a revendicat ca fiind ale sale, dar forțele ucrainene au capturat și o parte din regiunea Kursk a Rusiei, într-o ofensivă din 2024, iar luptele continuă să se dezvolte acolo.

Cu alte cuvinte, realitatea câmpului de luptă face noua doctrină ambiguă – și le oferă dușmanilor Moscovei multă libertate de a acționa. Această ambiguitate îi va încuraja să depășească limitele de pe teren pentru a descoperi câți kilometri de teritoriu rusesc trebuie să cucerească pentru ca la Moscova să fie percepută ca o «amenințare critică».

  • Alte modificări aduse doctrinei nucleare a Rusiei includ clarificarea faptului că Moscova va privi agresiunea din partea unei puteri non-nucleare cu sprijinul unei puteri nucleare ca pe un atac comun.
  • De asemenea, va privi un atac al oricărei țări NATO ca un atac al întregii alianțe.
  • Cu alte cuvinte, Kremlinul vrea ca doctrina sa nucleară să sperie țările care se alătură alianțelor sau coalițiilor ostile Rusiei.
  • Mesajul este clar: nu te poți ascunde în spatele puterilor cu arme nucleare.

Totuși, mai multe schimbări înseamnă că Rusia va folosi acum descurajarea nucleară în legătură cu «statele care cedează terenurile pe care le controlează, spațiul aerian și/sau mările pentru pregătirea sau implementarea agresiunii împotriva Rusiei».

Aceasta este o referire evidentă la Ucraina, care, în gândirea Moscovei, este un pion al Statelor Unite și al NATO. În timp ce oficialii ruși au spus în mod repetat că Rusia nu are de gând să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, tocmai această opțiune a fost acum consacrată într-un document guvernamental.

Kremlinul încearcă, din nou, să se convingă – și să îi convingă și pe alții – că se luptă cu NATO în conflictul din Ucraina. Iar doctrina nucleară actualizată afirmă că orice națiune care aderă la NATO riscă să fie vizată de o lovitură nucleară”, continuă expertul în arme strategice, în analiza sa publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

„Amenințările nucleare au fost oficializate printr-un document”

De asemenea, mai scrie Maxim Starchak, este semnificativ faptul că Rusia a eliminat un punct din doctrină despre respectarea acordurilor de control al armelor nucleare, chiar dacă Moscova este încă semnatară a multor astfel de acorduri.

„Teoretic, aceasta înseamnă că Rusia poate acum să stocheze focoase și rachete nucleare, dar poate și să efectueze teste nucleare, în timp ce susține că totul se află sub egida descurajării nucleare.

Merită subliniat faptul că, în iterațiile anterioare, doctrina afirma că armele nucleare erau «doar un mijloc de descurajare». În noua versiune, au eliminat cuvântul «doar». Asta înseamnă că autorii sugerează că armele nucleare ar putea fi folosite pe câmpul de luptă.

  • În cele din urmă, pe fondul luptei sale cu Occidentul, Rusia a lărgit semnificativ lista posibilelor amenințări care ar putea declanșa un răspuns nuclear.
  • Pe lângă «izolarea unei părți a teritoriului rusesc» menționată mai sus, această listă include acum și atacuri asupra țintelor periculoase pentru mediu (în primul rând centrale nucleare), obstrucționarea accesului la comunicațiile de transport esențiale pentru viață, extinderea în continuare a NATO și exerciții militare la scară la granițele Rusiei.

În trecut, amenințările nucleare erau făcute atunci când se discutau astfel de scenarii, dar acum au fost oficializate printr-un document”, avertizează Maxim Starchak.

Dmitri Peskov, încrezător că armata rusă deține controlul

Luată în ansamblu, doctrina actualizată a Rusiei lui Vladimir Putin scade semnificativ pragul de utilizare de către Rusia a armelor nucleare, mai scrie expertul în arme strategice.

Problema care apare este că, pe măsură ce acest prag devine mai scăzut, este tot mai greu să convingi pe cineva că un astfel de prag, de fapt, există cu adevărat.

După ce Washingtonul a dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în interiorul Rusiei, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că operațiunea rusă din Ucraina s-a transformat într-un impas cu… NATO.

Cu toate acestea, când i s-a cerut să comenteze primele astfel de lovituri cu arme americane, el a evitat întrebarea, declarând – pur și simplu – că este încrezător că armata rusă «deține controlul».

Cu alte cuvinte, singurul loc unde liniile roșii ale Rusiei sunt de fapt testate este pe câmpurile de luptă din Ucraina. Decizia de a folosi arme nucleare nu depinde de ceea ce este scris într-o doctrină, ci de o singură persoană — Vladimir Putin”, încheie Maxim Starchak.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Realegerea lui Trump vs. planurile Rusiei. „Propunerile de la Casa Albă ar putea strica SCENARIUL lui Putin, se va afla într-o poziție dificilă”

PREMIUL râvnit de apropiații lui Putin. Copiii lui Șoigu și Medvedev, printre PRIVILEGIAȚI, alături de Patriarhul Kirill, oligarhi și generali FSB

„Pământ pentru pace”. Kremlinul își respectă agenda și nu face concesii: „Putin vrea să arate că America, NATO și Occidentul sunt slabe și indecise”

A apelat Moscova la o „ȘMECHERIE TACTICĂ” în cazul discuției telefonice dintre Trump și Putin? „Kremlinul ridică o perdea de fum”

Putin, între Teheran și Tel Aviv. Trocul militar cu Iranul nu a distrus, încă, PRIETENIA cu Netanyahu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Reacția lui Călin Georgescu la posibilitatea anulării primului tur al alegerilor prezidențiale
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot!...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Bombă înainte de şedinţa CSAT. Cine sunt oamenii din spatele lui Călin Georgescu şi ce...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre...
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care...
Alertă meteo de ploi, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, din această seară. ANM anunţă...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Fosta jucătoare de tenis de masă, Maria Alexandru, s-a stins din viață! Unde va fi...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul...
COMOARĂ găsită pe Marte! Cât de repede poate fi adusă pe Pământ?
CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România
Mihai Bendeac, dezvăluiri șocante. Ce l-a speriat cel mai tare
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Alex Velea, despre secretul unei relații fericite și de lungă durată: "Trebuie să știi să...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Lungimea degetului inelar poate spune cât de mult îți place alcoolul