Președintele Coreei de Sud s-a întâlnit cu o delegație ucraineană la Seul, în timp ce populația sud-coreeană se OPUNE oferirii de arme Ucrainei

Publicat: 27/11/2024, 14:52

Președintele Coreei de Sud s-a întâlnit cu o delegație ucraineană și a lansat un apel la un răspuns comun la amenințarea reprezentată de cei peste 10.000 de soldați trimiși de către Coreea de Nord pentru a sprijini Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

În timpul unei întâlniri cu delegația ucraineană condusă de ministrul Apărării Rustem Umerov, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că speră că Seulul și Kievul vor găsi modalități eficiente de a face față amenințării la adresa securității reprezentată de cooperarea militară nord-coreeană și rusă, inclusiv trimiterea de trupe nord-coreene, a scris Associated Press.

Delegația ucraineană s-a întâlnit ulterior cu consilierul pentru securitate națională al lui Yoon, Shin Wonsik, și cu ministrul Apărării, Kim Yong Hyun.

În timpul întâlnirilor, Umerov i-a informat pe oficialii sud-coreeni cu privire la stadiul războiului Rusia-Ucraina și și-a exprimat speranța că Kievul și Seulul își vor consolida cooperarea.

Cele două părți au decis să continue, în strânsă coordonare cu Statele Unite, să facă schimb de informații despre trupele nord-coreene din Rusia și transferurile de arme și tehnologie nord-coreene.

Declarația oficialilor sud-coreeni nu menționa dacă cele două părți au discutat despre scenariul în care Coreea de Sud ar furniza arme Ucrainei.

Discuțiile din culise, despre sistemele de apărare aeriană sud-coreene, umbrite de incertitudine în urma victoriei lui Donald Trump

Un diplomat occidental a declarat pentru Reuters că discuțiile din culise s-au concentrat pe sistemele de apărare aeriană concepute pentru a doborî avioane și rachete, dar victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a aruncat incertitudine asupra discuțiilor.

Mulți observatori spun că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar putea face Coreea de Sud mai precaută în ceea ce privește oferirea de armament Ucrainei, deoarece Trump a promis că va pune capăt rapid războiului.

Coreea de Sud este unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume și a semnat acorduri de apărare importante și profitabile cu țările vecine cu Ucraina.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Coreea de Sud s-a alăturat sancțiunilor conduse de SUA împotriva Moscovei și a trimis vehicule de deminare, veste antiglonț și sprijin umanitar și financiar Kievului, dar a evitat să furnizeze arme în mod direct, în conformitate cu politica sa de a nu furniza arme letale țărilor implicate activ în conflicte.

Sondajele recente arată că populația din Coreea de Sud se opune furnizării directe de arme Ucrainei

Președintele Yoon, a cărui rată de aprobare a scăzut deja la un nivel record, din cauza scandalurilor interne, se confruntă cu o largă opoziție din partea publicului sud-coreean față de ideea de a înarma Ucraina, au arătat sondajele.

Majoritatea sud-coreenilor percep extinderea legăturilor de natură militară dintre Phenian și Moscova ca pe o amenințare, a arătat un sondaj Gallup Korea în octombrie, dar 82% s-au opus trimiterii de ajutor militar, inclusiv arme, în Ucraina.

Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat (DP), a criticat Guvernul pentru că nu exclude furnizarea de arme Ucrainei și l-a îndemnat să solicite aprobarea Parlamentului pentru astfel de decizii. Partidul Democrat are o majoritate în Parlament după o victorie zdrobitoare în alegerile din aprilie, dar experții spun că președintele poate ocoli Parlamentul pentru a furniza arme letale unei alte țări.

Ministrul adjunct de Externe rus Andrei Rudenko a declarat că legăturile dintre Seul și Moscova ar fi „complet distruse” dacă Coreea de Sud decide să furnizeze arme Ucrainei.

Rusia ar trebui să se întrebe mai întâi ce oferă Coreei de Nord în schimbul trimiterii de trupe de către Phenian și cum amenință securitatea Coreei de Sud, a declarat un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe sud-coreean. Răspunsul Seulului depinde de acțiunile Rusiei și Coreei de Nord, a adăugat oficialul, vorbind sub condiția anonimatului.

Foto: Profimedia

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a TikTok după ce CNA a cerut o anchetă privind campania online a...
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Rusia pregătește lovituri de răzbunare pentru atacurile cu rachete ATACMS ale Ucrainei din Kursk
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Rusia încearcă sa provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în...
Ce se întâmplă în Pakistan: capitala este blocată, internetul este tăiat, mii de protestatari se...
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Băutura alcoolică pe care această femeie de 110 ani o bea în fiecare zi, de...
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum...
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
A murit actorul Andrei Ionescu la vârsta de 97 de ani. Acesta s-a stins din...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
Orașul SECRET de sub Groenlanda! Ce s-a găsit în TUNELURILE de sub gheață?
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Contractul individual de muncă, schimbări importante. Se aplică de la 1 ianuarie
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Dan Negru, mesaj emoționant înainte de turul II al alegerilor prezidențiale: ”Nu vă certați cu...
BANCUL ZILEI. Bulişor: - Mami, colegii îmi zic că am capul mare!
Discursul istoric al lui Churchill, Hitler și invadarea Norvegiei