Arsenie Boca (1910–1989), supranumit „sfântul Ardealului”, duhovnic și teolog ortodox român, este considerat de mulți drept una dintre cele mai influente figuri spirituale din România secolului XX.
Arsenie Boca este cunoscut pentru viața sa ascetică, învățăturile spirituale și darurile de clarviziune și vindecare care i-au atras atât admirația credincioșilor, cât și atenția autorităților comuniste.
Joi, 28 noiembrie, se împlinesc 35 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, una dintre marile personalități ale ortodoxei.
Arsenie Boca s-a stins, cu doar câteva săptămâni înainte de căderea regimului comunist în România. Decesul său a avut loc în circumstanțe liniștite, la Mănăstirea Sinaia, unde se retrăsese pentru o perioadă, având probleme de sănătate.
Deși nu există suspiciuni oficiale, unele persoane au speculat că starea sa de sănătate ar fi fost influențată de persecuțiile și interogatoriile la care fusese supus de autoritățile comuniste de-a lungul anilor.
Unii apropiați ai lui Arsenie Boca mărturiseau că acesta a murit la Mânăstirea Sinaia, de bătrânețe, slăbit de muncile epuizante și de boli.
Alții au susținut că Arsenie Boca fusese torturat de Securitate, și le-ar fi transmis celor care îl maltratau:
„Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul”.
Un preot susținea că s-a încercat otrăvirea „sfântului Ardealului” cu radiații, însă după ce și-a revenit, a fost ucis.
„Văzând că părintele Arsenie s-a ridicat din moarte, i-au dat ultima lovitură fatală. A fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit. I-au înfricoşat şi pe cei ce au aflat, ca să nu spună adevărul, şi s-a lăţit minciuna aceasta, că părintele Arsenie a murit nu muceniceşte, ci de boală”, relata preotul Petru Vamvulescu.
În ultimii ani de viață, Arsenie Boca s-a retras din activitatea publică, fiind exclus din monahism de regimul comunist în 1959. S-a dedicat picturii, în special în biserica din Drăgănescu, și rugăciunii. Deși avea restricții impuse de autorități, continuase să fie vizitat de numeroși credincioși care îi căutau sfatul și binecuvântarea.
Din cauza influenței sale spirituale, care atrăgea mii de oameni, Arsenie Boca a fost persecutat de regimul comunist. Locul mormântului său a devenit rapid un important loc de pelerinaj, atrăgând anual sute de mii de credincioși care vin să se roage și să caute ajutor spiritual.
Citește și
Arsenie Boca va fi canonizat de BOR. Anunțul făcut de Patriarhul Daniel
Ce mâncare de POST preferată avea Arsenie Boca. Iată rețeta acestui preparat simplu și delicios