Cine poate vota cu URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare și de ce documente are nevoie. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor

Cine poate vota cu URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare și de ce documente are nevoie. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor
Publicat: 30/11/2024, 09:00

Persoanele care au drept de vot, dar din motive de boală, invaliditate, încarcerare sau arest la domiciliu nu au cum să ajungă la o secție de votare, pot solicita urna mobilă pentru a alege deputații și senatorii din următorii patru ani, în cadrul scrutinului care are loc începând de sâmbătă, în diaspora, și duminică la secțiile din țară. Românii care votează în străinătate la alegerile parlamentare nu au această opțiune.

  • Românii pot vota la alegerile parlamentare 2024 pentru 332 de deputați și 137 de senatori, dintre cei 6.330 de candidați de la 31 de formațiuni politice și 19 organizații ale minorităților naționale.
  • Votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00, atât sâmbătă, în diaspora, cât și duminică, la secțiile din țară și la cele din străinătate.
  • Peste 18 milioane de români au drept de vot în țară și alți aproape un milion pot vota la secțiile din străinătate, dar aceștia îi aleg doar pe cei șase parlamentari ai circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țării.

La alegerile parlamentare, românii din țară pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară.

Alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru ași exercita dreptul de vot, pe lângă un document de identitate românesc valabil, și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Votul la urna mobilă, doar pentru alegătorii care nu pot merge la secții

Alegătorii care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu pot merge la secțiile de votare, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secție, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.

Solicitarea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, dar trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul netransportabil care solicită urna specială.

În solicitarea de votare la urna mobilă, alegătorul netransportabil trebuie să precizeze numele, prenumele, Codul Numeric Personal, seria și numărul actului de identitate, domiciliul sau reședința din actul de identitate, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

  • Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate.
  • Din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.
  • Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului.

Alegătorii care în ziua votului pentru alegerile parlamentare sunt internați într-o unitate sanitară, publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori în alte asemenea așezăminte sociale pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele reținute și cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă, precum și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute în Decizia Biroului Electoral Central din 16 septembrie 2024.

Directorul penitenciarului sau al locului de deținere asigură depunerea cererilor întocmite corespunzător, cel mai târziu la data de 30 noiembrie, ora 12:00, la biroului electoral județean sau la biroul electoral al municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.

Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.

Dacă solicitantul urnei mobile nu îndeplinește toate condițiile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, acesta trebuie înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral la care a fost depusă cererea.

Decizia Biroului Electoral Central nr. 17/D/16.09.2024 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024

Sursa foto: Mediafax Foto


CITEȘTE ȘI:

Tot ce trebuie să știi despre votarea la alegerile PARLAMENTARE. Cine candidează pentru Senat și Camera Deputaților

Unde votezi duminică la alegerile PARLAMENTARE. Care este PROGRAMUL secțiilor de votare din țară

A început votarea în străinătate la alegerile PARLAMENTARE. Prima secție din diaspora, deschisă la 20:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă

Aproape 8.000 de persoane aflate în spatele gratiilor vor URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare. Unde votează cei mai mulți DEȚINUȚI

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR...
BREAKING! Ce s-a descoperit în sacii cu voturi? BEC a făcut anunțul: decizie fără precedent
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Psiholog: „Un control psihiatric e o urgență în cazul lui Călin Georgescu, în afară de...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Ministrul Energiei: Putem pierde investitori din cauza minciunilor lui Georgescu. Nu vom mai putea să...
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Cum arăta Cristela Georgescu în urmă cu 15 ani. E de nerecunoscut
Cum arată acum și cu ce se ocupă Lorelai Moșneguțu, câștigătoarea Românii au Talent! Abia...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de vânt puternic. Viscol la munte
Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă. Imagini virale cu soția lui Călin Georgescu...
Noi detalii în cazul polițistului care s-a împușcat în cap! Acesta ar fi fost nedreptățit...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Kim Jong Un îşi reafirmă sprijinul neclintit pentru Rusia în războiul din Ucraina
ARTA secretă a animalelor pentru a se orienta: Ce este ECOLOCAȚIA?
Amenințarea lui Călin Georgescu. Nimeni n-a mai îndrăznit așa ceva în România: „Nu vor mai...
Ramona Olaru, război cu o firmă de mobilă. E dispusă să meargă până la capăt
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă. Imagini virale cu soția lui Călin Georgescu...
VIDEO Ce comportament avea Silviu Prigoană, cu nepoata sa, Cristina? Omul de afaceri obișnuia să...
Mihai Albu reacționează după ce și-a văzut fiica pozând in ipostaze de fotomodel: "Mare grijă...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Uma Thurman, muza lui Tarantino. „Am fost un evadat al copilăriei. Întotdeauna am vrut să...