Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a semnat un acord de lucru cu Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, care permite efectuarea de investigaţii în cadrul instituţiei.
Este primul acord de acest gen între cele două instituţii, potrivit unui document văzut de POLITICO. și careva facilita accesul EPPO la Parlament şi implicit investigarea cazurilor de corupţie din cadrul instituţiei, precizează publicaţia de la Bruxelles.
Acordul, semnat miercuri, vine la câteva săptămâni după ce EPPO a dezvăluit că desfăşoară o investigaţie asupra unuia dintre grupurile politice ale Parlamentului, Partidul Popular European (PPE), mai menţionează jurnaliștii POLITICO.
„Va face ca lupta noastră împotriva criminalităţii şi a fraudei să fie mai rapidă şi mai eficientă. În cele din urmă, acest acord vizează protejarea banilor plătitorilor de taxe din UE”, a declarat Roberta Metsola, care face parte din grupul politic al PPE.
Pentru investigaţiile referitoare la membrii Parlamentului European, EPPO va trebui să o contacteze pe Metsola. Pentru investigaţiile referitoare la personalul Parlamentului, acesta îl va contacta pe secretarul general.
Reamintim și faptul că Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, investighează acuzațiile de infracțiuni în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer.
Ancheta a fost deschisă de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan.
Situația a explodat, după ce Ombudsmanul European Emily O’Reilly a reproşat Comisiei Europene că a refuzat să dea informaţii presei despre schimburile de SMS-uri dintre şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, pe tema achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19.
Discuțiile anterioare primelor două acorduri de achiziție de vaccin încheiate de UE în noiembrie 2020 și februarie 2021 au fost purtate de o echipă formată din oficiali ai Comisiei Europene și din șapte state membre, iar rezultatele au fost prezentate unui comitet director de supraveghere a negocierilor și validare a contractelor pentru vaccinuri, format din reprezentanți din toate cele 27 de state, care au semnat acordurile.
Procedura nu a mai fost însă urmată întocmai și în cazul celui de-al treilea și cel mai mare contract al UE, semnat în mai 2021.
Pentru acesta, în martie 2021, Ursula von der Leyen a purtat negocierile preliminare cu conducerea Pfizer – inclusiv prin SMS-uri cu directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla – și tot ea a prezentat rezultatele comitetului director, în aprilie.
Ce s-a discutat în acel schimb de SMS-uri între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer nu se cunoaște nici până în prezent, pentru că CE a transmis oficial că nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi nu mai deţine acele mesaje.
În raportul publicat pe 12 septembrie, Curtea de Conturi Europeană a notat evoluția discuțiilor pentru semnarea contractului din mai 2021 pentru cea mai mare achiziție de vaccinuri, care a atras costuri uriașe.
Legat de acest contract, Curtea de Conturi Europeană, organismul de supraveghere a bugetului UE, a cerut Comisiei Europene să îi furnizeze informații cu privire la negocierile preliminare desfășurate în vederea încheierii acestui acord (experții științifici consultați și consilierea primită, calendarul discuțiilor, înregistrări ale discuțiilor și detalii privind termenii și condițiile convenite). Niciuna dintre aceste informații nu a fost însă pusă la dispoziția Curții.
Sursă foto Roberta Metsola – Profimedia Images