Premierul Franței, Michel Barnier, a decis, joi, pe fondul disputelor privind aprobarea unui buget de austeritate, să nu majoreze accizele aplicate tarifelor la electricitate, în contextul în care este amenințat cu o moțiune de cenzură.
”Mă aflu aici pentru a vă spune, în acest moment politic nevralgic și important înaintea votului de săptămâna viitoare asupra stării bugetului nostru, eu încerc să mențin un echilibru, aș vrea să vă dau cele mai noi informații referitoare la tarifele pentru electricitate. Este vorba de un element important, mai ales că, la nivel global, tarifele la energie sunt în scădere, iar energia rămâne un element important pentru competitivitatea companiilor, precum și pentru puterea de cumpărare a familiilor”, a declarat Michel Barnier, potrivit postului BFM Business.
”Am ascultat toate opiniile pe acest subiect, unele companii mici și mijlocii consumă multă electricitate. Am dialogat, așa cum fac săptămânal, cu liderii celor patru grupuri parlamentare care susțin acest Guvern – Împreună pentru Republică, Republicanii, Orizonturi și Mișcarea Democratică (MoDem) – am vorbit și cu deputați neafiliați, după care am decis să mă întâlnesc cu liderii grupurilor de opoziție în această ultimă etapă înaintea finalizării bugetului. Am ascultat pe toată lumea și, ținând cont de opiniile lor, de prioritățile dv. și de votul desfășurat ieri în Senat, unde există majoritate clară, am decis să nu majorez taxele pe electricitate”, a precizat Michel Barnier.
Premierul Michel Barnier vrea să adopte un buget care prevede scăderi de cheltuieli de 60 de miliarde de euro, precum și majorări de taxe, deși nu are o majoritate stabilă în Parlament. Barnier a anunțat că va recurge la asumarea răspunderii pentru adoptarea proiectului bugetar controversat, o manevră care îl expune unei moțiuni de cenzură.
Liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen este un factor decizional central, întrucât partidul său, Mobilizarea Națională (RN), are cel mai mare grup parlamentar în Adunarea Națională, iar voturile pot fi folosite la moțiunea de cenzură. Marine Le Pen a afirmat că premierul Michel Barnier nu ascultă solicitările sale de a proteja cetățenii francezi de majorări de taxe, reiterând amenințarea de a demite Guvernul.
În replică, premierul Michel Barnier le-a cerut partidelor parlamentare să adopte bugetul, avertizând asupra consecințelor. ”Vor fi turbulențe mari pe piețele financiare”, a afirmat Michel Barnier.
Franța este vizată de o procedură de monitorizare lansată de Comisia Europeană din cauza ”deficitului excesiv”, iar, pe fondul instabilității politice, investitorii au dubii asupra sustenabilității datoriei suverane.
Anul acesta, deficitul public al Franței probabil va depăși 6,0% din PIB, iar Michel Barnier vrea să atingă un nivel de 5,0% până la finalul anului 2025, deși experții sunt sceptici.
Foto: Profimedia
Video: BFM Business
Citește și: