Într-o ediție transmisă live de Gândul, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente a explicat că renumărarea voturilor este o procedură administrativă ce nu implică modificarea proceselor verbale deja trimise Curții Constituționale. Totodată, acesta a subliniat că anularea scrutinului poate fi dispusă doar dacă se constată nereguli semnificative, care afectează rezultatele alegerilor. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Toni Greblă a explicat că renumărarea voturilor este inițiată la solicitarea Curții Constituționale, însă rezultatele nu modifică procesele verbale anterioare. Acestea sunt reîntocmite la nivel județean, transmise Biroului Electoral Central, iar ulterior centralizate pentru a fi comunicate Curții.
„Curtea Constituțională se pronunță asupra scrutinului, nu asupra candidaților. Noi renumărăm voturile, dar nu modificăm procesele verbale deja înaintate Curții Constituționale. Reîntocmim procese verbale și le trimitem Biroului Electoral Central pentru centralizare”, a declarat Toni Greblă.
În cazul în care renumărarea voturilor generează un clasament diferit, Curtea Constituțională va analiza situația. Greblă a explicat că doar în prezența unor fraude sau nereguli majore se poate dispune anularea scrutinului, dar decizia aparține exclusiv Curții.
„Dacă renumărarea aduce un alt clasament, Curtea va decide dacă sunt întrunite condițiile legale pentru anularea scrutinului”, a explicat acesta.
Toni Greblă a subliniat că anularea unui scrutin este o măsură extrem de rară și se aplică doar în cazuri de fraude semnificative. Renumărarea, de una singură, nu influențează direct validitatea alegerilor, fiind o verificare tehnică.
„Curtea Constituțională poate anula scrutinul doar dacă fraudele sunt atât de mari încât modifică rezultatele în mod fundamental”, a adăugat el.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”