Antreprenorul din domeniul criptomonedelor Justin Sun și-a îndeplinit promisiunea făcută după ce a cheltuit 6,2 milioane de dolari pe o operă de artă constând într-o banană lipită cu scotch de perete – a mâncat opera de artă.
Intitulată “Comedian”, lucrarea conceptuală creată de artistul italian Maurizio Cattelan se vânduse la o licitație Sotheby’s din New York săptămâna trecută, cu Sun fiind unul dintre cei șapte care au licitat, conform The Guardian.
Prezentarea inițială a lucrării de artă comestibile la expoziția Art Basel 2019 din Miami Beach stârnise controverse și ridicase întrebări dacă ar trebui să fie considerată artă – ceea ce Cattelan a spus că dorea să se întâmple.
Într-o sală de evenimente a hotelului Peninsula, unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Hong Kong, Sun a ținut un discurs, în fața a zeci de jurnaliști și influenceri, în care a salutat opera de artă ca fiind „iconică” și a făcut paralele între arta conceptuală și criptomonede.
Sun a comparat arta conceptuală, cum ar fi „Comedian”, cu arta NFT și tehnologia blockchain descentralizată.
„Majoritatea obiectelor și ideilor din acest domeniu există ca proprietate intelectuală și pe internet, spre deosebire de ceva fizic”, a spus el.
În spatele lui, doi bărbați îmbrăcați în angajați ai casei de licitații flancau un perete pe care banana galbenă oferea singura pată de culoare.
„Este mult mai bună decât alte banane”, a spus Sun după ce a luat prima înghițitură din banană.
„Este chiar foarte bună.”
Participanții la evenimentul de vineri au primit fiecare o rolă de scotch și o banană ca suvenir.
„Toată lumea are o banană de mâncat”, a spus Sun.
Sun a povestit că în primele zece secunde după ce a câștigat licitația a simțit „că nu îi venea să creadă”, apoi și-a dat seama că „acest lucru ar putea deveni ceva important”.
În următoarele zece secunde, a decis că va mânca banana.
„Mâncatul operei de artă la o conferință de presă poate deveni o altă parte din istoria lucrării”, a spus Sun.
Sun a mai spus că doar cu puțin timp înainte se decisese să liciteze pentru opera de artă, adăugând că avusese „întrebări stupide”, cum ar fi dacă banana s-a stricat și cum este evaluată lucrarea.
Banana mâncată de Sun nu era cea expusă inițial. La licitație, câștigătorul a primit un certificat de autenticitate semnat de Cattelan, precum și instrucțiuni despre cum să înlocuiască fructule când se strică.
Banana mâncată de Sun fusese cumpărată din Hong Kong, pe când opera vândută la licitație fusese cumpărată cu mai puțin de un dolar de la o tarabă de fructe din Upper East Side de lângă sediul Sotheby din Manhattan.
Vânzătorul, pe nume Shah Alam, câștigă 12 dolari pe oră. Când Alam a aflat de la un reporter de la New York Times că banana a fost revândută ca operă de artă pentru milioane de dolari, a plâns.
„Sunt un om sărac”, a declarat Alam, în vârstă de 74 de ani. „Nu am avut niciodată astfel de bani; nu am văzut niciodată așa o sumă mare.”
Sun a declarat pentru New York Times că reacția lui Alam a fost „emoționantă”.
După aceea, Sun a promis că va cumpăra 100.000 de banane de la taraba lui Alam, care vor fi distribuite în întreaga lume ca „o sărbătoare a frumoasei legături dintre viața de zi cu zi și artă”.
Sun a spus că speră să viziteze taraba lui Alam într-o zi în persoană.
Săptămâna aceasta, Sun a dezvăluit că a investit 30 de milioane de dolari în World Liberty Financial, un proiect de criptomonedă susținut de președintele ales al SUA, Donald Trump.
Sun, în vârstă de 34 de ani, care s-a născut în China, a fost acuzat anul trecut de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA că a oferit și a vândut titluri de valoare neînregistrate în legătură cu proiectul său cripto Tron. Cazul este în curs de desfășurare.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: