Prima pagină » Emisiuni » Cum îți poți micșora factura la energie cu 20-40%/Sustenabilitate înseamnă și să fii plătit de furnizor ca să consumi ENERGIE

Cum îți poți micșora factura la energie cu 20-40%/Sustenabilitate înseamnă și să fii plătit de furnizor ca să consumi ENERGIE

Diferența dintre a economisi și austeritate o reprezintă suma în minus, de la fiecare factură de energie, pe care un român o salvează lunar în folosul bugetului casei. Specialistul în sustenabilitate Dan Tudose a povestit la Gândul Green, emisiune susținută de Țiriac Auto, despre ce înseamnă să irosești aceste resurse, fără ca un consumator să aibă sentimentul că este privat de consumul de energie necesar bunei funcționări a unei locuințe. 

La 35 de ani de la Revoluție, a economisi este un verb care nu poate să scape, pentru românul de rând, de conotația peiorativă pe care și-a „câștigat-o” în perioada comunistă. Însă, situația nu trebuie să mai fie așa, dă asigurări Dan Tudose, antreprenorul care a inventat E-acumulatori, la Gândul Green. Între 20-40% poate să economisească un prosumator, dacă are la îndemână o priză inteligentă și o mentalitate îndreptată spre viitor.

Unu este să nu irosim resursele și să lăsăm, de exemplu, geamul deschis toată ziua, lumina aprinsă ș.a.m.d. Lucruri de bun simț. Al doilea este un tarif diferențiat. Economisire este de fapt, și vreau să vă explic ce înseamnă un tarif diferențiat de energie electrică. Vedem că pe parcursul zilei costul cu energia crește sau scade în funcție de un tarif/h. Adică, eolianul sau fotovoltaicul  are un anumit mod de a-și produce energia și a injecta această energie în rețeaua națională și atunci când este surplus, când bate vântul prea tare, prețul energiei este foarte mic. Putem să avem un tarif diferențiat atâta timp cât găsim înțelegere la furnizorul de energie sau noi ca consumatori cerem acest serviciu furnizorului nostru de energie și să consumăm această energie ieftină atunci când ea este la un cost mic.

„Costă foarte puțin să ai o priză inteligentă pe care să o comanzi la distanță”

Orice mașinărie electrocasnică poate fi programată de la distanță să fie pusă în funcțiune, atunci când facturile pot înregistra costuri mai mici, în urma unui surplus de energie.

Care este acest interval orar, să spunem? În weekend, de exemplu, când nu avem consumatori industriali prea mulți, avem surplus de energie și avem un cost foarte mic. Cât de mic? În unele țări, este și chiar și cost negativ, adică te plătește furnizorul de energie să consume energie în direcția ăsta. Este genul de economisire pe care îl putem face fără să ne afecteze în niciun fel. Al doilea mod este să putem, ca prosumatori inteligenți sau sustenabili, să ne consumăm energia pe care o producem la locul nostru de producție/ consum atunci când producem efectiv.

Adică să pornim mașinăriile electrice din casă care consumă mașina electrică, pompele de căldură, mai știu eu ce mașini de spălat de tot felul, atunci când avem surplus de energie electrică. Cum putem să facem asta? Ori să lucrăm un pic la setările mașinilor acesteia, ori să ne luăm o priză inteligentă.

Costă foarte puțin să ai o priză inteligentă pe care să o comanzi la distanță și să-ți pornească, să oprească aerul condiționat, pompa de căldură, mașinăriile din casă atunci când ai surplus, efectiv.  Doar un mic schimb în percepții pot face să-ți scadă factura de energie. Dacă vei consuma când va fi cel mai mare cost cu energia electrică, bineînțeles că vei avea o factură mai mare. Altfel poți să reduci.

„Stocarea de energie contează foarte mult”

Stocarea de energie joacă un rol semnificativ în tot acest proces al sustenabilității pe care nu foarte multă lume îl stăpânește corect, mai ales când populația respectivă nu este pregătită să îmbrățișeze tehnologia viitorului.

Stocarea de energie contează foarte mult în tot profilul nostru de consum. Toate celelalte informații pe care le-ați spus mai devreme se pot afla, sunt vizibile, sunt foarte, mult mai transparente decât erau acum câtva timp. Putem să vedem costul diferențiat de energie electrică pe fiecare oră, pe fiecare zi și prognoza pentru zilele următoare și doar trebuie să fim atenți dacă putem să jonglăm cumva cu lucrurile astea.

Nu este mare efort. Unu, două, trei minute/zi  poate să ne reducă o factură de energie sau nu. Modul în care consumăm sau avem un profil de consum al energiei electrice poate să ne reducă factura de energie electrică sau să ne scadă. Bateriile de stocare ajută prosumatorii ca interval orar pe care îl au ei după ce apune soarele sau înainte să pună soarele să consume această energie din bateriile proprii.

Alte metode de scădere a facturii

Specialistul în energie verde Dan Tudose a mai adăugat că un astfel de sistem de stocare poate ajuta un consumator să producă energie electrică chiar și în lipsa unei rețele. Acesta poate favoriza, în special, scăderea facturii în urma consumului unei întregi comunități.

 Costă, aceste baterii, o perioadă de amortizare un pic mai mare decât sistemul fotovoltaic, dar există, există o soluție. Cea mai importantă soluție pentru consumatori este să-și poată produce energia chiar și în lipsa rețelei electrice. Există această variantă, astfel încât în lipsa rețelei naționale, să poți să-ți consumi și să-ți produci energia cu ajutorul acestor baterii de stocare.  Comunitatea de energie. Este în legiferare în Parlament varianta prin care pe o rază de 1-2km să poți să-ți produci energia și să o consumi în interiorul acestei comunități, să o dai către vecinul tău, către vecinii tăi și să ai această posibilitate ca vecinii tăi să nu plătească prețul întreg al energiei electrice, ci să consume din interiorul unei comunități.

Procentul de economisire, în urma utilizării unor astfel de dispozitive, s-ar putea situa într-un procent aflat între 20-40%, subliniază Dan Tudose.

Pot estima că între 20- 40% poate scădea factura de energie electrică doar cu mici retușuri, cu mici modificări în profilul de consum al fiecăruia. În plus față de asta, fiecare dintre noi are un drept să meargă către furnizorul de energie și să-i ceară un tarif diferențiat. Însă vine și cu drepturi și cu obligații. Poți să consumi dacă vrei să consumi oricând,  la orice interval orar, orice cantitate de energie va fi un preț mai mare. Dacă îți modifici totuși profilul de consum, să beneficiezi de tarif mic, eu sunt convins că îți poți reduce factura de energie între 20-40%.

Emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI!

CITEȘTE ȘI:

Luci Popa (PROMOTOR), la Gândul Green: „UE trebuia să lase procesul electrificării să vină natural, nu să fie forțat”

Luci Popa, la Gândul Green: „În rural găsim CĂRUȚE încă. Mașini electrice cu 2.000-3.000 de euro nu găsești sau doar cu baterie degradată”

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și