A început votarea în străinătate la alegerile PARLAMENTARE. Prima secție din diaspora, deschisă la 20:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă

Publicat: 29/11/2024, 20:00
Actualizat: 29/11/2024, 20:48

Alegerile parlamentare încep vineri, 29 noiembrie, la 20:00, ora locală, respectiv ora 07:00 în Auckland, Noua Zeelandă, prima dintre cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.

  • Votul se încheie duminică, 1 decembrie, la ora 21:00, în țară, și luni, 2 decembrie, la 07:00, ora României, pe Coasta de Vest a SUA.
  • Toți românii care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze.
  • Aproximativ 19 milioane de alegători sunt așteptați la urne, dintre care 989.230 sunt români cu domiciliul în străinătate.
  • La alegerile parlamentare, românii care se află peste hotare pot să voteze doar dacă au documente care să demonstreze că sunt stabiliți în țara respectivă și aceștia aleg doar parlamentarii care reprezintă diaspora.
  • Sunt deja 4.343 de români care au votat prin corespondență, cu mult înainte de deschiderea urnelor.

UPDATE ORA 20:35: S-au înregistrat primele două voturi la secție din diaspora, conform datelor în timp real privind prezența publicate de AEP.

Sursa: AEP

Votarea în străinătate la alegerile parlamentare începe vineri, la 20:00, ora României, la Auckland, și se încheie peste 59 de ore, luni, ora 07:00, în vestul Americii de Nord. În turul I al alegerilor prezidențiale, românii au votat pe parcursul a 78 de ore, votul începând vineri, la 01:00, ora României.

După Auckland se deschid secțiile din Australia, Japonia, Coreea, China, Thailanda, Singapore, Hong Kong, Malaysia, Filipine, Vietnam și Uzbekistan, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Ultimele secții unde se va încheia votarea în străinătate sunt cele organizate în Vancouver, Canada, și în localitățile de pe Coasta de Vest a SUA (San Francisco, Los Angeles, Anaheim, Las Vegas, Portland, Sacramento, San Diego, Seattle).

Scrutinul este organizat de sâmbătă, 30 noiembrie, în secțiile din afara granițelor și duminică, 1 decembrie, și în cele din țară, între orele 07:00 și 21:00.

Românii aleg 469 de senatori și deputați prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, în circumscripția din București și în circumscripția pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii, Circumscripția nr. 43, reprezentată de 4 deputați și 2 senatori.

Cum se poate vota în străinătate la alegerile parlamentare 2024

Toți românii care au 18 ani împliniți, inclusiv în ziua alegerilor din 1 decembrie, au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru a-și exercita dreptul de vot, pe lângă un document de identitate românesc valabil, și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Documentul care atestă reședința în străinătate poate fi prezentat membrilor biroului electoral al unei secții de votare din străinătate în copie sau în format electronic.

Pot vota în străinătate şi:

  • personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;
  • membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
  • militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate;
  • candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

La alegerile parlamentare, românii din străinătate nu pot vota prin intermediul urnei mobile.

Numărul și adresa exactă a secției de votare se poate afla prin accesarea Registrului electoral, la adresa www.registrulelectoral.ro, după introducerea datelor personale (Codul Numeric Personal și numele de familie).

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate, stabilită prin ordin al ministrului Afacerilor Externe, poate fi consultată pe site-ul MAE.

Cum se poate vota după ora 21:00

Cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate au la dispoziție două variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondență sau în cadrul secției de votare din țara de domiciliu sau reședință.

Alegătorii din țară și din străinătate care în 1 decembrie, ora 21:00, se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care așteaptă la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Sursa foto: MAE – Români la vot în dispora, la alegerile prezidențiale


CITEȘTE ȘI:

Tot ce trebuie să știi despre votarea la alegerile PARLAMENTARE. Cine candidează pentru Senat și Camera Deputaților

Unde votezi duminică la alegerile PARLAMENTARE. Care este PROGRAMUL secțiilor de votare din țară

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR...
BREAKING | CCR amână decizia privind validarea votului la prezidențiale
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Trei pagini de Facebook care o denigrează pe Elena Lasconi au aceeași adresă cu o...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Învârtelile imobiliare de milioane de euro ale lui Călin Georgescu, candidatul cu 0 cheltuieli declarate...
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Orașul din România care înainte de Primul Război Mondial rivaliza cu...
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Ce relație are Andreea Tonciu cu fiica sa, Rebecca? Fosta asistentă TV și-a amintit cea...
Cum își alină Igor Cuciuc durerea la două săptămâni de la moartea fiicei sale: ”Erai...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
S-a deschis o cafenea cu vedere la ultima frontieră a Războiului Rece