Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul despre șorici. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar Bilic demontează mitul despre unul dintre cele mai populare alimente din această perioadă. Ei bine, puțină lume știe că șoriciul este foarte benefic pentru organism.
„Anul acesta am avut parte de ritualul complet al pregătirii și tranșării porcului pentru Crăciun. Exact ca și în poezia lui Nicolae Labiș, “Moartea căprioarei”, emoțiile mele au fost amestecate… un spectacol impresionant, care presupune mult meșteșug și dibăcie.
Prepararea produselor din carne de porc este o artă, iar focul un element esențial, care trebuie stăpânit și pus în slujba omului. Mâncarea noastră n-ar avea același gust fără foc, iar șoriciul copt este o delicatesă pe care doar în preajma Crăciunului o poți savura.
Și merită știut că nu îngrașă, ci este o sursă de colagen de cea mai înaltă calitate, extrem de eficient pentru organism. Pomana porcului este cu siguranță cea mai gustoasă introducere în atmosfera sărbătorilor de iarnă!”, a scris Mihaela Bilic, potrivit romaniatv.net.
Friptura de porc este una dintre mâncărurile obligatorii de Crăciun. Una dintre cele mai importante tradiții românești este sărbătorirea lui Ignat pe 20 decembrie, cu cinci zile înainte de Crăciun.
Carnea este asezonată și frăgezită prin marinare în multe rețete tradiționale românești. Pentru a face o marinadă, adăugați condimentele și legumele în lichidul dorit și amestecați-le bine. Apoi, scufundați bucățile de carne în lichid, astfel încât să fie complet acoperite. Dacă este un proces lung, întoarceți carnea de mai multe ori pe parcursul marinării.
Deși marinadele acide (cu oțet, suc de lămâie și vin) sau enzimatice (cu ananas, papaya sau ghimbir) sunt rare în bucătăria tradițională.