Cine sunt pensionarii care riscă să rămână fără pensii în 2025. Află, în acest articol, la ce trebuie să fie atenți pensionarii, ca să nu rămână fără bani. Ce schimbări a adus noua Lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie.
Pensionarii trebuie să fie atenți la mai multe situații în care pot să rămână fără pensie. Astfel, o primă situație îi vizează pe pensionarii care încă muncesc.
Potrivit noii Legi a pensiilor, pensionarii pot să cumuleze pensia cu veniturile în două situații: fie dacă obțin venituri din activități pentru care se datorează contribuții sociale, fie dacă desfășoară activități ca prestatori casnici, potrivi Legii 111/2022, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale, indifferent de nivelul veniturilor obținute.
O noutate inclusă de Legea nr. 360/2023 în ce privește sistemul public de pensii este aceea că pensionarii de invaliditate pot să cumuleze acum pensia cu alte venituri, indifferent de gradul de invaliditate (I, II sau III), potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Pensii Publice.
Dar sunt pensionari care nu pot cumula pensia cu alte venituri. Este vorba despre soțul supraviețuitor al unei pensii de urmaș, care nu poate cumula pensia cu venituri lunare, dacă acestea sunt mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată (3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024).
Mai mult, beneficiarul unei pensii anticipate nu poate cumula pensia cu veniturile lunare, dacă acestea sunt realizate în baza unui contract de muncă, în baza unui raport de serviciu sau ca persoană care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care este numită în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, dar și membrul co-operator dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale cărei drepturi și obligații sunt assimilate, în condițiile legii, cu cele ale persoanelor mai sus menționate.
O altă situație în care pensionarii pot să rămână fără pensie îi vizează pe penesionarii din străinătate. Ei trebuie să completeze un certificat de viață. Dacă acest certificat nu se depune, Casa de Pensii nu mai trimite respectivului pensionar suma care îi revine ca pensie. Certificatul se trimite pe 31 martie și pe 30 septembrie.
Ordinul spune că pentru a beneficia de drepturile cuvenite din partea casei teritoriale de pensii competente, beneficiarul nerezident are obligația de a transmite un certificat care atestă faptul că acesta este în viață.
În cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie au trecut mai mult de șase luni, casa teritorială de pensii competentă o să transmit, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o scrisoare de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a pensiei să se efectueze după primirea exemplarului competent al certificatului, semnat și ștampilat, atestând faptul că beneficiarul este în viață.
Dacă beneficiarii nerezidenți au transmis direct casei teritoriale de pensii competente sau prin intermediul instituției de asigurări sociale de pe teritoriul statului de ședere obișnuită detaliile bancare actuale, în perioadă de 6 luni, obligația confirmării existenței noilor beneficiari nerezidenți prin transmiterea unui certificat de viață se stinge.
În sistemul public de pensii, plata pensiei încetează începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre aceste cause:
CITEȘTE ȘI: