Emil Constantinescu l-a învins pe Ion Iliescu la alegerile prezidențiale din 1996. Mandatul său a fost marcat de reforme economice dificile, orientarea României către NATO și Uniunea Europeană și lupta împotriva corupției.
Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, este absolvent al Facultății de Drept (1960) și al Facultății de Geologie din cadrul Universității din București (1966). A devenit profesor universitar și cercetător, specializându-se în geologie sedimentară. A fost rector al Universității din București între 1992 și 1996. Acesta este politician, geolog și profesor universitar.
În 1990, după căderea regimului comunist, a devenit membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) și o figură importantă a Convenției Democrate Române (CDR), o alianță de opoziție față de Frontul Salvării Naționale.
După încheierea mandatului, Emil Constantinescu s-a dedicat promovării educației și culturii. Conduce Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, participând la evenimente internaționale și contribuind la dezbateri despre democrație și dezvoltare durabilă.
Emil Constantinescu rămâne activ în spațiul public și academic. În 2024, el a participat la diverse evenimente culturale și academice, inclusiv conferințe organizate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, pe care îl conduce. Este implicat în promovarea educației și culturii, exprimându-și frecvent opiniile despre societatea românească actuală și perspectivele ei.
La vârsta de 85 de ani, fostul președinte Emil Constantinescu și-a păstrat alura distinsă, fiind prezent la recepția, organizată de actualul șef de stat Klaus Iohannis, la palatul Cotroceni, la data de 30 decembrie. El continuă să inspire prin mesajele sale, având o prezență elegantă și sobră
Născut pe 19 noiembrie 1939, în Tighina (pe atunci parte a Regatului României, astăzi în Republica Moldova), Constantinescu a vorbit despre perioada ofensivei ruse.
„Eu am trăit aceste lucruri: năvălind rușii și jefuind, Armata rusă, în situația în care eram aliați, după 23 august, am văzut toate jafurile. Republica Moldova există acum pentru că este apărată de Ucraina. […] Faptul că Ucraina acum nu este inclusă [în Rusia] sau n-a urmat calea Belarusului este extrem de important pentru Moldova, pentru că altfel țelul Rusiei, normal, este expansionist, revanșard, imperialist, de a deține controlul Mării Negre și, mai departe, al Mediteranei”. a precizat Emil Constantinescu, potrivit Europa Liberă.
Potrivit declarației de avere din 2021, Emil Constantinescu a primit peste 13.000 lei din pensie din pensie, 5.000 de lei reprezentând pensia pentru activitatea sa de profesor universitar la Facultatea de Geologie, dar şi ca fost rector al Universităţii Bucureşti.