Declarația candidatului Călin Georgescu conform căreia a plătit zero lei în campanie este problematică, consideră analistul politic Costin Ciobanu, invitat al ediției exclusive cu ocazia zilei de 1 Decembrie „În opoziție cu Denise Rifai, alături de Cosmin Popa, istoric și Ciprian Necula, sociolog.
Analistul politic Costin Ciobanu a detaliat care este procedura constituțională.
„Există o prevedere foarte clară în legea finanțării partidelor politice, care se spune că validarea președintelui României se face de către Curtea Constituțională și dacă se constată nereguli grave în finanțarea campaniei, atunci Curtea Constituțională poate să invalideze această alegere. Deci cred că aceasta este o opțiune nucleară. Sper să nu ajungem în acea situație. Sper ca săptămâna viitoare – o să vedem care este votul de astăzi, dar și săptămâna viitoare. Vedeți, noi am avut acea revoluție la vot duminica trecută, am avut acest element de incertitudine adus de Curtea Constituțională, fără a ne prezenta anumite argumente”, a spus Costin Ciobanu, în cadrul emisiunii.
„Sunt două lucruri care m-au nedumerit unu felul în care nu a fost comunicat această motivație pentru renumărare, pentru că, spuneam, este prima dată când se întâmplă acest lucru. Am trăit prin momentul 2009 în care s-au renumărat doar voturile nule, într-un context în care cred că erau mult mai multe dovezi din partea taberei care a acuzat fraudarea alegerilor”, a detaliat Costin Ciobanu, cu referire la competiția dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu, cel din urmă fiind acuzat de fraudă.
„Și al doilea element este: dacă tu faci această renumărare într-un context de foarte mare neîncredere, de ce e o problemă să admiți observatori independenți, de ce nu filmezi tot procesul dacă totul este absolut corect? Care este problema?. Până la urmă, Curtea Constituțională e cea care decide rezultatul alegerilor. Dacă vrei să pui, gândiți-vă în ce nebunie am fi fost noi astăzi dacă am fi avut indicii că s-a schimbat ordinea la vot. Și cealaltă tabără acuză că de fapt cineva a umblat prin acei saci fără sigilii și chestiuni de genul ăsta. Era o nebunie și mai mare care nu făcea decât să alimenteze acest curent extremist al celor care spun «Sistemul se mobilizează, sistemul nu ne vrea, uitați ce se întâmplă, se se vrea repetare»”, a explicat analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe TikTok Gândul.