Modestie, perseverență, ambiție, dar și foarte, foarte multă muncă. Sunt cuvintele care-l descriu cel mai bine pe Roland Petrean, cel mai bun licean la informatică, la secțiunea juniori, din Europa. Tânărul, originar din Zalău, este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Silvania” din Zalău, remarcându-se încă de la o vârstă fragedă prin rezultate deosebite la informatică.
Tatăl lui Roland a povestit pentru Gândul că amândoi fiii săi – frații gemeni Roland și Raymond – au fost pasionați încă de mici de informatică. Cu timpul, Roland a transformat pasiunea în excelență și la 15 ani are deja rezultate incredibile.
Tânărul are visuri mari și își dorește să studieze la o facultate de top din America. Părinții le sunt tot timpul alături în această călătorie, recunoscând că, oricât de greu le-ar fi să-i știe plecați la studiu în afară, acum este vremea lor și este timpul să culeagă roadele pentru toată munca și studiul depuse de-a lungul anilor.
Tatăl lui Roland a povestit pentru Gândul cum a început pasiunea fiului său pentru informatică, dar și cum a ajuns astăzi la rezultate de excelență. Este mândru de copiii lui, pasionați de informatică, și își amintește cum au ajuns la Clubul de Robotică.
Pentru Roland, povestea a mers însă mult, mult mai departe, ajungând să facă performanță și să devină cel mai bun dintre cei mai buni la juniori. Și povestea lui continuă.
„Îmi amintesc că mergeam cu Ronald la cumpărături, avea nu mai mult de 4-5 ani, și după ce plăteam, îmi spunea: «Tati, stai puțin că vreau să mai citesc». Și citea toate reclamele care erau pe culoarele din spațiile magazinului. Apoi, la cinci ani scria și citea foarte bine. A fost și motivul pentru care i-am dat la cinci ani și puțin în clasa zero. Acum au 15 ani și sunt clasa a X-a, în condițiile în care colegii lor sunt mai mari cu cel puțin un un, un an jumătate.
Pot să spun că au fost niște copii precoce. Este adevărat că eu și soția mea i-am ținut într-un mediu de învățătură prin jocuri. Oriunde eram, ne jucam fazan, îmi place mie să spun că ne-am antrenat împreună, jucându-ne. I-am responsabilizat de mici. Amândoi erau foarte activi pe zona digitală, pentru că, de ce să nu recunoaștem, asta a fost copilăria lor.
Însă, nu le-am impus niciodată reguli, pe ideea ai voie sau nu ai voie să stai pe telefon și pe tabletă. Le spuneam frumos, hai să ne mai și jucăm, că nu-i ok să stăm foarte mult pe telefon. Le stârneam atenția cu alte lucruri, cu jocuri”, a spus tată lui Roland și Raymond.
Undeva prin clasa a IV-a, Roland a început să-și contureze povestea. A făcut cap-coadă un joc, mărturisind că a fost ceva banal, în condițiile în care mulți copii de vârsta lui nu știau nici cum să pornească un calculator.
În clasa a V-a s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică din Galați, care ulterior s-a anulat din cauza pandemiei COVID-19. A intrat apoi în lotul național și de acolo a început să scrie istorie la concursurile de informatică pentru juniori și să devină din ce în ce mai bun în fiecare zi.
În spatele rezultatelor impecabile ale lui Roland stă foarte multă muncă, sâmbete și duminici de studiu, însă atunci când îți place cu adevărat ceva, nimic nu-ți stă în cale, în îndeplinirea visului tău. Și Roland Petrean este exemplul concret.
Este un copil foarte, foarte modest. Este tobă de știință, dar dacă nu-i pui întrebarea potrivită, nu-ți spune asta. Are foarte puțin timp liber, pentru că muncește în fiecare zi, chiar și sâmbăta și duminica. Face probleme, se documentează, programează, sunt cifre, numere pe care doar ei le înțeleg.
Își dorește să meargă la o facultate de top și vrea să studieze în America. Și, din ce știu eu, ar vrea cercetare în informatică. Dar acum își dorește să fie cel mai bun la școală și la facultate. Nu pun frână dezvoltării, numai pentru că mi-aș dori eu să stea copilul lângă mine. Acum este timpul lor, noi dorim să fim sănătoși, să-i susținem cât mai mult, dar până la urmă ei își clădesc viitorul.
Mi-aș fi dorit ca, pe partea de educație, România să fie așa cum este America și să nu fie nevoit să plece din țară să studieze. Din păcate, cred că dacă va pleca la facultate acolo, nu se mai întoarce în țară. Cât despre timpul liber – că m-ați întrebat și de asta -, mergem la înot, ne plimbăm cu bicicleta, jucăm tenis impreună, băieții chiar se pricep, au făcut acest sport vreo trei ani”, a conchis tatăl lui Roland și Raymond.
Anul acesta, Roland a obținut medalia de aur la Olimpiada Europeană și Balcanică de Informatică pentru Juniori, câștigând competiția la care au participat 98 de concurenți din 25 de țări.
Performanțele sale deosebite au contribuit decisiv la poziționarea României pe primul loc în clasamentul medaliilor, țara noastră devenind singura care a câștigat aur la toate cele 8 ediții ale Olimpiadei Europene de Informatică.
Roland Petrean s-a înscris recent în campania națională „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Campania își propune să susțină excelența și să promoveze tinerii români de elită care pot contribui la transformarea și dezvoltarea țării.
Prin înscrierea în campania națională „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, MultiTouchCNME își propune să inspire generațiile viitoare și să arate că educația poate fi cheia schimbării.
Campania desfășurată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României aduce în prim-plan povești de succes care redefinesc standardele educației în România, iar povestea echipei MultiTouchCNME este una dintre cele mai luminoase exemple ale acestei schimbări.
Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze în cadrul unei gale a excelenței. În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.