Ce așteaptă Ucraina de la pragmaticul Donald Trump? „Ucrainenii s-au obișnuit cu sprijinul Occidentului, dar sunt obosiți de RĂZBOI”

Ce așteaptă Ucraina de la pragmaticul Donald Trump? „Ucrainenii s-au obișnuit cu sprijinul Occidentului, dar sunt obosiți de RĂZBOI”

Opinia ucrainenilor despre revenirea lui Donald Trump la Casa Albă este împărțită.  Unii dintre aceștia cred că președinția sa va fi un dezastru pentru cauza lor în războiul cu Rusia, dar alții o văd ca pe o oportunitate.

E drept, deocamdată se știe foarte puțin despre felul în care va arăta politica externă a lui Donald Trump atunci când acesta se va întoarce la Casa Albă, în luna ianuarie a anului 2025.

  • Va fi izolaționist?
  • Va căuta să impună, în mod agresiv, interesele SUA în străinătate?

Pentru Ucraina – care depinde de ajutorul SUA în războiul cu Rusia – victoria electorală a lui Trump a alimentat anxietate în unele părți și speranță în altele.

Cel puțin la suprafață – notează Konstantin Skorkin pentru Carnegie Endowment for International Peace –, victoria lui Trump ar trebui să fie „o veste proastă pentru Kiev”.

Președintele ales al SUA a spus, în repetate rânduri, că vrea să pună capăt războiului, fără să se arate prea mult interesat de opinia Kievului. El s-a opus cuantumului ajutorului SUA trimis Ucrainei, pe care îl consideră excesiv.

Ultima vizită a lui Zelenski în Statele Unite, care a avut loc înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, nu a fost un succes în ceea ce privește construirea relațiilor cu Trump.

Președintele ucrainean a fost acuzat de republicani că s-a apropiat de democrați și, deși Trump și Zelenski s-au întâlnit, nu a existat nicio revelație”, scrie cercetătorul Konstantin Skorkin.

„Orice inițiativă de pace a lui Trump se va destrăma atunci când se va confrunta cu intransigența Kremlinului”

Știrile inițiale despre numirile lui Trump sugerează că liderul american va fi înconjurat de bărbați și femei care sunt deja în relații proaste cu Kievul.

Se știe că vicepreședintele ales al SUA – J. D. Vance – este sceptic față de Zelenski, la fel ca miliardarul din ce în ce mai influent Elon Musk.

În 2022, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei l-a acuzat pe actualul candidat la funcția de director al informațiilor naționale, Tulsi Gabbard, că lucrează pentru Rusia. În plus, se pare că fostul secretar de stat Mike Pompeo, care este privit favorabil la Kiev, nu va ajunge în echipa de top a lui Trump.

  • Există o credință larg răspândită că Trump va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina și va încerca să impună un acord de pace care va fi defavorabil Kievului.
  • Și, având în vedere scepticismul lui Trump față de NATO, va fi, de asemenea, mult mai greu pentru Ucraina să-și urmeze ambiția de a se alătura alianței militare occidentale.

Totuși, toate acestea nu înseamnă că la Kiev domnește disperarea. Mulți ucraineni își amintesc un Trump diferit, pentru că în timpul primului său mandat au fost aprobate primele livrări de rachete antitanc Javelin către Ucraina.

Există păreri, la Kiev, care transmit orice inițiativă de pace a lui Trump se va destrăma atunci când se va confrunta cu intransigența Kremlinului. Și apoi, fiind dezamăgit de președintele rus Vladimir Putin, Trump s-ar putea să nu uite doar de reducerea ajutorului pentru Ucraina, ci ar putea chiar să elimine restricțiile actuale și liniile roșii.

Conducerea Ucrainei și-a pierdut speranța, de asemenea, și după ce Trump a dat aripi șoimilor de politică externă Mike Waltz și Marco Rubio pentru funcții de top, respectiv consilier pentru securitate națională și secretar de stat”, continuă Konstantin Skorkin.

Dilema lui Volodimir Zelenski

Recent, Kievul a depus un efort considerabil pentru a construi o rețea echilibrată între elitele americane, cultivând contacte atât între republicani, cât și între democrați.

Un punct din „planul de victorie” al lui Zelensky, care a fost conturat anul acesta, sugera invitarea investitorilor occidentali să dezvolte resursele naturale ale Ucrainei – „probabil o încercare de a-l atrage pe Trump, care are o minte de afacerist cu experiență”, mai scrie Konstantin Skorkin.

O altă consecință a alegerii lui Trump a fost revigorarea opoziției ucrainene, în special a susținătorilor fostului președinte Petro Poroșenko, care cred că Zelenski este, acum, într-o poziție de perdant.

  • Dacă Trump îl presează pe Zelenski și acesta începe să facă unele concesii, Poroșenko îl va acuza pe Zelenski de trădare.
  • Dacă Zelensky își menține poziția și ajunge să se certe cu Trump, Poroșenko îl poate acuza de o politică externă ineptă și de distrugerea relațiilor cu principalul aliat al Ucrainei.

Foștii aliați politici ai lui Zelensky, deveniti dușmani, au văzut, de asemenea, o oportunitate. Incertitudinea le oferă șansa de a ataca președintele și de a-și ridica profilul public.

  • Fostul consilier prezidențial Oleksiy Arestovych, de exemplu, a spus că «Trump îl va demola pe Zelenski».
  • Oleksandr Dubinsky, un fost deputat al partidului Servitorul Poporului al lui Zelensky, care se află acum în arest preventiv pentru acuzații de trădare, crede că «Trump îi datorează ceva, deoarece acuzațiile împotriva lui Dubinsky provin din implicarea sa în publicarea de materiale compromițătoare despre președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden».
  • Cu toate acestea, este puțin probabil ca administrația americană să fie mult prea familiarizată cu cazul lui Dubinsky.

Susținătorii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOCMP) din Ucraina au fost, de asemenea, încurajați de victoria lui Trump. Unii republicani au fost supărați de o lege recentă din Ucraina care a interzis efectiv UOCMP și, în special, avocatul lui Trump, Robert Amsterdam, care a condus o campanie în sprijinul UOCMP”, notează Konstantin Skorkin.

„Obosită de război, opinia publică ucraineană este din ce în ce mai pregătită să vadă compromisuri în schimbul păcii”

Din multe motive, continuă cercetătorul Skorkin, „este dificil de ghicit ce fel de relație vor stabili Trump și Zelenski, fiindcă sunt amândoi bărbați impulsivi și imprevizibili”.

Oricum, alegerea lui Trump ar putea fi un catalizator pentru dezghețarea politicii ucrainene, ducând la alegeri prezidențiale în 2025, consideră Konstantin Skorkin.

Sosirea unui nou președinte la Casa Albă ar fi o scuză convenabilă pentru a face eforturi pentru o astfel de dezvoltare întârziată.

În același timp, victoria lui Trump a stârnit anxietate printre ucrainenii obișnuiți. Președintele ales al SUA nu a fost niciodată admirat pe scară largă.

Spre sfârșitul mandatului său anterior, în 2019, 30% dintre ucraineni aveau o părere favorabilă asupra lui. Prin comparație, 64% dintre ucraineni au fost pozitivi cu privire la Biden, în 2021, iar 89% au spus că au încredere în Biden, în contextul în care Rusia pregătea invazia din 2022.

  • Obosită de război, opinia publică ucraineană este din ce în ce mai pregătită să vadă compromisuri în schimbul păcii.
  • Între 2022 și 2024, procentul ucrainenilor gata să accepte concesii teritoriale pentru a opri luptele a crescut de la 10% la 32%.
  • Potrivit unui sondaj recent Gallup, 52% dintre ucraineni doresc o încheiere rapidă a războiului prin negocieri.

Unii ucraineni îl văd pe Trump ca pe un lider puternic care îi va face față lui Putin. Alții îl văd ca pe un țap ispășitor care trebuie învinuit pentru deciziile dificile care vor trebui luate pentru a pune capăt războiului – decizii care vor avea ca rezultat pierderi teritoriale și ar putea distruge actuala conducere ucraineană.

Oricum, președinția lui Donald Trump ar putea ajunge să fie un șoc major pentru Ucraina. De la invadarea țării de către Rusia lui Putin, ucrainenii s-au obișnuit cu sprijinul Occidentului, chiar dacă ajutorul nu este întotdeauna suficient sau oportun.

Acum, pragmatismul lui Trump va trece în prim-plan. Trump va sprijini Ucraina doar dacă aceasta face parte dintr-o politică externă care se aliniază cu principiul său, respectiv «America mai întâi»”, încheie Konstantin Skorkin.


Citește și:

Dmitri Medvedev vede o „tentativă de revoluție” în Georgia: „Ia rapid calea Ucrainei, astfel de lucruri se termină foarte prost”

Amenințarea nucleară a Rusiei pune Occidentul în fața unei DILEME. „Refuzul de a ceda șantajului este esențial, Războiul Rece a revenit”

Ucraina trage cu dinții de Kursk și așteaptă învestirea lui Trump. „Dacă vorbești cu americanii, principala concluzie este că începem de la ZERO”

În Rusia, decizia de a folosi arme NUCLEARE nu depinde de o doctrină, ci de Putin: „La Kremlin, lupta se duce cu NATO, nu cu Ucraina”

AXA dușmanilor SUA, mituri vs. realitate. „Aducerea la un numitor ideologic comun este o rețetă sigură pentru eșec”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Nepoata lui Putin a vorbit despre cifrele reale ale pierderilor Rusiei în Ucraina, provocând stupoare...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Cine sunt membrii POT: Partidul bagă în Parlament foști angajați MAI, rezerviști din MApN și...
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care...
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic...
Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Când va ninge în Capitală, în iarna 2024-2025! Meteorologii Accuweather au emis prognoza pentru iarna...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Unde se pune, de fapt, oțetul în mașina de spălat. Compartimentul corect
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Mama Andreei Bălan, reacție surprinzătoare după ce fiica sa a fost cerută în căsătorie de...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?