Dosar penal la Parchetul instanței supreme, după ce Diana Șoșoacă și mai multe persoane l-au comemorat pe Corneliu Zelea Codreanu la Tâncăbești

Dosar penal la Parchetul instanței supreme, după ce Diana Șoșoacă și mai multe persoane l-au comemorat pe Corneliu Zelea Codreanu la Tâncăbești

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au înregistrat dosarul penal și vor face ancheta în cazul comemorării, de către europarlamentarul Diana Șoșoacă și mai multe persoane, a fostului lider al Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, la troița ridicată în memoria acestuia la Tâncăbești.

  • Europarlamentarul Diana Șoșoacă a transmis live, în 30 noiembrie, noaptea, de la troița fostului lider legionar, pe care l-a numit „cel mai mare patriot al României”.
  • Potrivit legislației, promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe este interzisă în România.

Dosar penal pentru propagandă legionară, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare

Dosarul a fost deschis de polițiștii de la IPJ Ilfov după evenimentul organizat în noaptea de 30 noiembrie – când s-au împlinit 86 de ani de la moartea lui Corneliu Zelea Codreanu -, la troița de la Tâncăbești, unde timp de câteva ore au participat mai multe persoane, inclusiv Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România.

Poliţiştii din Ilfov efectuează cercetări în cazul mai multor persoane care au participat, sâmbătă, la un eveniment organizat la troița ridicată în memoria fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, în comuna Tâncăbeşti.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, a anunțat, duminică 1 decembrie, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov.

PICCJ s-a sesizat în cazul de la Tâncăbești, de unde europarlamentarul Diana Șoșoacă a transmis live

Procedural, după ce un dosar este deschis de polițiști, trebuie să fie înregistrat la un Parchet. Cum Diana Șoșoacă este europarlamentar, cazul poate fi anchetat doar de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-a sesizat în cazul evenimentului de la Tâncăbești.

Potrivit Codului de procedură penală, PICCJ se ocupă de dosarele privind ”infracţiunile de înaltă trădare, infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curţii Constituţionale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că PICCJ a deschis deja dosarul penal și începe anchetarea mai întâi in rem a faptelor sesizate, după evenimentul de la Tâncăbești. Procurorii PICCJ vor prelua toate datele din ancheta IPJ Ilfov, unde au fost deja audiate mai multe persoane, au precizat sursele citate.

Deocamdată, ancheta va viza doar faptele, iar dacă procurorii vor avea suficiente probe, ar putea pune sub acuzare persoanele care au participat la comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu de la troița din Tâncăbești.

Diana Șoșoacă și ceilalți participanți la propaganda legionară de la Tâncăbești vor fi audiați

Anchetatorii ar fi descărcat deja, de pe o platformă de socializare, înregistrarea transmisiei live a europarlamentarei Diana Șoșoacă, care a durat mai multe ore.

Surse judiciare au mai spus, pentru Gândul, că Diana Șoșoacă și celelalte persoane care au participat la evenimentul de la Tâncăbești urmează să fie citată, pentru audieri.

La troița ridicată pe locul în care Corneliu Zelea Codreanu și alți 13 legionari au fost asasinați erau, la momentul respectiv, numeroase lumânări aprinse, așezate în formă de cruce.

”În urmă cu 86 de ani, aici s-a petrecut cea mai abominabilă crimă, împotriva celor mai mari patrioți ai României”, a transmis, printre altele, Diana Șoșoacă.

„Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor!”, mai spune Diana Șoșoacă în video.

Conform imaginilor, aceasta a ajuns la fața locului pe întuneric, în 30 noiembrie, undeva în jurul orei 03:00, și a fost însoțită de mai mulți simpatizați ai Gărzii de Fier, între care și reprezentantul unei publicații care promovează ideile acestei organizații de natură fascistă, interzisă de legislația României.

Diana Șoșoacă mai are un dosar pentru aceeași infracțiune

Acesta nu este singurul dosar deschis pe numele Dianei Șoșoacă. În octombrie, Parchetul General s-a autosesizat și a deschis un dosar penal după ce eurodeputata l-a omagiat pe același Corneliu Zelea Codreanu.

Corneliu Zelea Codreanu a fost un politician român de extremă-dreaptă, antisemit și fascist care a fondat curentul Mișcarea Legionară – Legiunea Arhanghelul Mihail, Garda de Fier.”

Membrii mișcării – legionarii sau ”cămășile verzi” – l-au supranumit pe Codreanu, care își construise cultul unui lider mesianic, salvator, ”Căpitanul.” Codreanu era conducătorul absolut al mișcării legionare care și-a construit întreaga politică, el punând în centru Biserica și elementul religios.

„Pentru prevenirea și combaterea incitării la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare și la săvârșirea de infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, prezenta ordonanță de urgență reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, potrivit OUG 31/2002.

Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.


Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful AEP: Nu există diferențe semnificative după renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor...
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
Chestor al MAI, dialog șocant cu doi solicitanți de vize de flotant: „Sunt polițist, la...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Cum arată viitorul Parlament. Șoșoacă și-a băgat 38 de parlamentari. PSD, PNL și UDMR pot...
Putin a ironizat decizia autorităților române de a renumăra voturile din primul tur prezidențial
'Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, va bântui casele oamenilor.' Profeția...
Cum arată Alina Plugaru, la 15 ani de când s-a retras din industria filmelor pentru...
Primul tur al alegerilor prezidenţiale, validat de CCR. Călin Georgescu şi Elena Lasconi, în turul...
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
El este Lili Popa, românul în vârstă de 51 de ani, care s-a stins din...
Răsturnare de situație! Cine a răspuns la telefonul lui Helmut Duckadam, imediat după ce a...
Poți vira stânga în giratoriu dacă te afli pe banda din dreapta?
Termoenergetica: Furnizarea agentului termic în sectoarele 4 şi 5 din Capitală rămâne deficitară
Cum a ajuns România cea mai MARE ȚARĂ din Europa de Sud-Est
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Doliu în sportul mondial. A murit o campioană legendară
Cum arată soția cu 20 de ani mai tânără și fiica cea mică a lui...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Care este, de fapt, cauza morții lui Helmut Duckadam
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor