Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a vizitat luni Ucraina, pentru prima dată în mai bine de doi ani și jumătate, la doar câteva săptămâni după ce a fost criticat de președintele ucrainean pentru că a avut o conversație telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Apelul dintre Scholz și Putin a venit în contextul revenirii la Casa Albă, în ianuarie, a lui Donald Trump, președintele ales promițând în campanie că va pune capăt conflictului din Ucraina. În acest context, Zelenski a propus aderarea țării sale la NATO chiar și fără teritoriile ocupate de Rusia, cel puțin până la încheierea războiului.
Vizita lui Scholz are loc înaintea alegerilor anticipate din Germania, care ar urma să aibă loc în februarie. Pe măsură ce campania începe, Scholz a subliniat statutul Germaniei de al doilea cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, subliniind totodată „prudența” sa în a lucra pentru a preveni escaladarea războiului și a refuzat să livreze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus, arată Associated Press.
Scholz a fost precaut în ceea ce privește discuțiile despre aderarea rapidă la NATO a Ucrainei. În ultimele luni, el a subliniat importanța găsirii unei căi către pace, subliniind totodată că o eventuală soluție trebuie neapărat să fie aprobată de Kiev.
Cancelarul german a spus că, în întâlnirea sa cu Zelenski, va anunța noi livrări militare în această lună, în valoare totală de 650 de milioane de euro.
„Aș dori să clarific aici, pe teren, că Germania va rămâne cel mai puternic susținător al Ucrainei în Europa”, a declarat el.
În ciuda acestui fapt, Scholz a fost criticat de Zelenski în noiembrie pentru că a vorbit cu Putin. Acest apel a fost, de altfel, din informațiile publice, prima conversație a președintelui rus cu liderul în exercițiu al unei mari puteri occidentale în aproape doi ani. În acel apel, Scholz l-a îndemnat pe Putin să fie deschis negocierilor cu Ucraina, dar liderul rus a spus că orice acord de pace ar trebui să recunoască câștigurile teritoriale și cerințele de securitate ale Rusiei, dar și ca Kievul să renunțe la aderarea la NATO.
Zelenski a sugerat că apelul către Putin riscă să deschidă „cutia Pandorei”. El a călătorit la Berlin în octombrie pentru a-l întâlni pe Scholz și pentru a-și susține „planul de victorie” de a pune capăt războiului din Ucraina într-un tur al capitalelor europene, mai arată sursa citată.
Planul includea o sugestie ca Ucraina să primească o invitație oficială de a se alătura NATO și o solicitare ca Kievul să primească permisiunea de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei.
RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.014. Condițiile puse de Zelenski pentru a negocia cu Putin
Sursa foto: Profimedia