RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.015. Armata lui Zelenski caută modalități de a pune capăt dezertărilor/SUA, nou ajutor militar, de 725 milioane dolari

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.015. Armata lui Zelenski caută modalități de a pune capăt dezertărilor/SUA, nou ajutor militar, de 725 milioane dolari
RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.015. Armata lui Zelenski caută modalități de a pune capăt dezertărilor / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/12/2024, 08:25

Războiul din Ucraina a intrat marți, 3 decembrie, în a 1.015-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Guvernul ucrainean rămâne reticent în ceea ce priveşte reducerea vârstei de recrutare de la 25 la 18 ani şi continuă să caute forme eficiente de recrutare de noi soldaţi în rândul populaţiei apte de luptă şi de a motiva mii de dezertori să revină în armată, relatează agenția EFE într-o analiză pe această temă.

Aproximativ 6.000 de soldaţi care şi-au părăsit fără permisiune unităţile s-au întors în noiembrie, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Ce lege a semnat Zelenski

O nouă lege, semnată săptămâna trecută de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are ca scop să motiveze pentru revenirea pe front măcar o parte dintre cei aproximativ 60.000 de soldaţi care, fără permisiune, şi-au părăsit poziţiile de la începutul anului 2024.

Ucraina dispune de suficienţi soldaţi potenţiali şi nu este nevoie de scăderea vârstei de recrutare, consideră Oleg Dombrovski, de la Comandamentul militar Est, în declaraţii citate de publicaţia online ZN.ua – „Aceasta poate fi luat în considerare numai dacă situaţia de pe linia frontului se deteriorează în mod semnificativ”.

Potrivit guvernului ucrainean, mobilizarea atâtor tineri nu are sens, ţinând cont de penuria de arme moderne din cauza întârzierilor înregistrate în livrările de la partenerii occidentali.

De asemenea, guvernul se teme că aceasta ar complica şi mai mult situaţia demografică şi aşa dificilă, marcată de o rată scăzută a natalităţii şi de exoduri masive de populaţie în străinătate ca urmare a invaziei ruse.

„În pofida tuturor problemelor, Ucraina a recrutat între 10.000 şi 30.000 de soldaţi pe lună”, susţine într-o declaraţie pentru EFE analistul militar Oleksi Melnik, de la Centrul Razumkov, un think tank din Kiev. Totuşi, pentru rezolvarea deficitului de personal pe linia frontului este nevoie de o politică mai sistemică, apreciază el.

Nu există o formulă magică, dar ţara poate reduce numărul de dezertări şi poate obţine mai mulţi recruţi în acelaşi timp, atacând problema de la rădăcină, susţine Melnik şi alţi analişti militari.

De ce dezertează soldații ucraineni

Numărul de dezertări a crescut din cauza oboselii acumulate de soldaţii care luptă de ani de zile cu puţină odihnă şi cu perspective incerte în privinţa încheierii stagiului lor militar.

„În acest moment, serviciul militar pentru cei mai mulţi dintre soldaţi este prevăzut să se încheie după terminarea războiului sau când sunt ucişi sau grav răniţi”, a declarat Melnik pentru EFE.

Alţi factori-cheie sunt deficienţele la nivelul de comandă a unităţilor şi lipsa armamentului greu, spune analistul citat.

De asemenea, potenţialii soldaţi sunt descurajaţi nu numai de teama de moarte sau de a fi răniţi, ci şi de lipsa de claritate cu privire la calitatea pregătirii militare şi la viitorul familiilor lor, printre alţi factori, a confirmat un studiu al Centrului Razumkov.

Este necesar să se introducă perioade fixe de serviciu militar, argumentează Evgheni Dikii, veteran al armatei şi analist militar, într-o declaraţie pentru agenţia de presă oficială Ukrinform.

Ucraina, afirmă analistul militar Oleksandr Kovalenko, ar putea să se inspire din experienţa Rusiei şi să ofere stimulente financiare sub formă de bonusuri la semnarea contractului de recrutare.

SUA, nou ajutor militar promis Kievului

SUA au anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete şi mine antipersonal, potrivit unui comunicat difuzat de secretarul de stat american Antony Blinken.

„Statele Unite furnizează un nou lot important de arme şi echipamente (…) Acest ajutor suplimentar (…) este evaluat la 725 de milioane de dolari”, se arată în comunicat.

Cu mai puţin de două luni înainte de învestirea lui Donald Trump, Administraţia Biden afirmă că doreşte „să se asigure că Ucraina are capacităţile de care are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”.

Statele Unite au anunţat luna trecută o primă livrare de mine antipersonal Ucrainei, decizie criticată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului. Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să omoare şi să mutileze oameni mult timp după încheierea conflictelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nepoata lui Putin a dezvăluit din greșeală numărul soldaților ruși dispăruți în Ucraina
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Tudor Chirilă, mesaj pentru politicieni: „Voi ați creat monstrul numit extremism, ați vrut să operați...
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia...
Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost...
Călin Georgescu și legionarii. Cine este Eugen Sechila, surprins alături de candidatul independent la alegerile...
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care...
Din ce sunt făcute, de fapt, chifteluțele vegetale din Mega Image. Mulți români le mănâncă...
Mai poate fi eliminat Călin Georgescu din cursa prezidenţială, cu 3 zile înainte de alegeri?...
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe...
Cum poți să verifici dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Probleme mari pentru ucraineni pe frontul de est. Zelenski cere consolidarea poziţiilor
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Călin Georgescu oprește totul. Măsura pe care o va lua dacă devine președintele României: Este...
Cea mai bună temperatură a frigiderului. Alimentele rămân în stare perfectă
Cum arată casa în care Helmut Duckadam a trăit cu Alexandra și fiica lor. Eroul...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Dovezile găurilor negre primordiale s-ar putea ascunde chiar și în obiectele obișnuite de pe Pământ