Începând cu 1 ianuarie 2025, cei care doresc să cumpere vechime în muncă pentru pensie vor trebui să plătească mai mult, în urma majorării salariului minim brut pe economie la 4.050 de lei, scrie EVZ.RO.
Sumele care vor fi achitate pentru perioada de cotizare retroactivă vor crește, deoarece vor fi calculate pe baza noii valori a salariului minim.
Astfel, contribuția necesară pentru achiziționarea vechimii în muncă este stabilită la 25% din salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu casa de pensii.
Practic, începând din 2025, cei care vor dori să cumpere vechime în muncă vor plăti 1.012,5 lei, o creștere de 87,5 lei față de 925 de lei, cât este acum, pe fondul majorării salariului minim.
Guvernul nu a precizat încă dacă Ordonanța de Urgență care a crescut suma netaxabilă din salariul minim de la 200 la 300 de lei va rămâne în vigoare și anul viitor.
În cazul în care această sumă rămâne neimpozabilă, salariul minim brut va crește cu 212 lei. În caz contrar, majorarea va fi mai mică, de doar 67 de lei, ceea ce va avea un impact asupra nivelului contribuțiilor, inclusiv la sistemul public de pensii și sănătate.
Începând de anul viitor, salariații vor avea acces online la platforma Revisal (Registrul General de Evidență a Salariaților), unde vor putea verifica personal vechimea în muncă.
Informațiile din acest registru sunt actualizate de angajatori și includ detalii despre toate contractele de muncă din România.
Angajatorii sunt obligați să întocmească dosare personale pentru fiecare salariat și să desemneze o persoană care să acceseze platforma pentru actualizarea și confirmarea informațiilor.
La solicitarea salariatului, angajatorul va trebui să îi elibereze copii ale documentelor referitoare la activitatea acestuia, inclusiv vechimea în muncă, în termen de 15 zile.