Facturile la GAZE ar putea crește cu aproximativ 10% din 1 ianuarie pentru 4,5 milioane de gospodării, avertizează furnizorii. Care este cauza

Facturile la GAZE ar putea crește cu aproximativ 10% din 1 ianuarie pentru 4,5 milioane de gospodării, avertizează furnizorii. Care este cauza
Publicat: 03/12/2024, 14:48

Expirarea unei prevederi legislative, în 1 ianuarie 2025, va atrage scumpirea facturilor la gaze naturale cu aproximativ 10%, atrage atenția Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER), care reprezintă cea mai mare parte a pieței furnizării autohtone.

Un proiect de lege pentru prelungirea actualului cadru legislativ – care înseamnă plafonarea prețului de achiziție a gazelor naturale la 120 de lei/MWh pentru consumatorul casnic – se află în Parlament, și, dacă nu este aprobat până în ultima zi a anului, furnizării vor trebui să facă apel la depozite sau să cumpere la prețul pieței, ceea ce va însemna o creștere de aproximativ 150 de lei la o factură de 1.200 – 1.500 de lei, după cum a explicat președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, marți, într-o întâlnire cu presa de specialitate.

Din AFEER fac parte 44 de furnizori de energie electrică și 16 de gaze naturale, respectiv 85% din piața furnizării, cu excepția celui mai mare producător de energie, Hidroelectrica, care a câștigat o cotă semnificativă, de 13,09%, de la intrarea și pe acest segment.

„În perioada 1 aprilie 2024-31 decembrie 2024, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să livreze, cu prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, pentru a asigura în perioada 1 aprilie 2024-31 martie 2025 necesarul de consum al clienților casnici din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum și necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025, stabilite conform anexei nr. 5”; se arată în OUG nr. 32/2024.

Unde e blocajul

Astfel, a explicat Laurențiu Urluescu, dacă nu va fi aprobat proiectul de lege de pe masa aleșilor, prețul final va crește, dar consumatorul final casnic nu va simți încă această majorare, fiind în vigoare plafonarea prețurilor până la 31 martie 2025, cel puțin conform legislației în vigoare, dincolo de declarațiile politice.

„Această creștere se va adăuga la restanțele statului către furnizori”, a declarat președintele AFEER.

Proiectul de Lege (PL-x nr. 255/2024) privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi adoptarea unor măsuri în domeniul energiei a fost aprobat de Guvern pe 28 martie, a trecut de votul Senatului pe 22 aprilie, apoi de Camera Deputaților pe 26 iunie, însă a fost întors de președintele Klaus Iohannis în Parlament pe 18 iulie De atunci, a fost revizuit conform cererii de reexaminare de camera superioară și, din 1 octombrie este pe rolul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Tergiversarea aprobării acestei legi va avea astfel impact asupra a 4,5 milioane de facturi, respectiv cele ale gospodăriilor racordate la rețeaua de gaze, care înseamnă mai puțin de 50% din gospodăriile din România.

Totul vine în contextul în care furnizorii reclamă întârzieri mari la rambursarea sumelor suportat în contul schemei de compensare și plafonare în energie, chiar blocarea acestor deconturi la nivelul cererilor din decembrie 2023.

Suma estimată de furnizori pentru validare și decontare  2024 este de 6 miliarde de lei pentru anul care se termină în mai puțin de o lună.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citiți și:

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Nepoata lui Putin a vorbit despre cifrele reale ale pierderilor Rusiei în Ucraina, provocând stupoare...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Cine sunt membrii POT: Partidul bagă în Parlament foști angajați MAI, rezerviști din MApN și...
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care...
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic...
Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Când va ninge în Capitală, în iarna 2024-2025! Meteorologii Accuweather au emis prognoza pentru iarna...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Răsturnare de situație la Călin Georgescu. Anunțul fostului șef SRI: Oamenii nu se mai tem
Unde se pune, de fapt, oțetul în mașina de spălat. Compartimentul corect
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Mama Andreei Bălan, reacție surprinzătoare după ce fiica sa a fost cerută în căsătorie de...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?