Prima pagină » Știri externe » Laureata premiului Nobel pentru Pace, eliberată din ÎNCHISOARE în Iran, pentru trei săptămâni, din motive medicale

Laureata premiului Nobel pentru Pace, eliberată din ÎNCHISOARE în Iran, pentru trei săptămâni, din motive medicale

Laureata premiului Nobel pentru Pace, eliberată din ÎNCHISOARE în Iran, pentru trei săptămâni, din motive medicale

Iranul a eliberat-o pe laureata premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, închisă din noiembrie 2021, pentru trei săptămâni din motive medicale, a anunțat avocatul ei pe rețelele de socializare.

„Pe baza sfatului medicului examinator, procurorul a suspendat pedeapsa cu închisoarea împotriva lui Narges Mohammadi timp de trei săptămâni și Mohammadi a fost eliberată din închisoare”, a anunțat Mostafa Nili pe platforma X.

Familia și susținătorii câștigătoarei premiului Nobel din 2023 au numit eliberarea ei temporară „inadecvată”, a scris The Guardian.

„O suspendare de 21 de zile a pedepsei lui Narges Mohammadi este inadecvată. Cerem eliberarea imediată și necondiționată a lui Narges Mohammadi sau cel puțin o prelungire a eliberării ei temporare la trei luni”, au spus ei într-un comunicat, descriind măsura ca fiind „prea puțin, prea târziu”.

Mohammadi este închisă din noiembrie 2021 după ce a fost condamnată pentru campania ei împotriva pedepsei capitale și a hijabului obligatoriu în Iran.

Mohammadi este o susținătoare vocală a nesupunerii civile feministe în masă împotriva purtării hijabului în Iran și un critic vocal al programului “hijab și castitate”.

Mohammadi, o figură dedicată activismului ei, în ciuda întemnițărilor repetate

Născută în 1972, Mohammadi a lucrat ca jurnalist pentru mai multe ziare reformiste și a publicat o carte de eseuri politice.

Mohammadi a fost arestată pentru prima dată în 1998 pentru criticile sale la adresa guvernului iranian și a petrecut un an în închisoare.

În 2003, s-a alăturat Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului (DHRC), condus de laureata Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi; mai târziu a devenit vicepreședinte al organizației.

În mai 2016, ea a fost condamnată la 16 ani de închisoare pentru înființarea și conducerea „unei mișcări pentru drepturile omului care militează pentru abolirea pedepsei cu moartea”. A fost eliberată în 2020, dar trimisă înapoi la închisoare în 2021, de unde a relatat despre izolarea și abuzurile împotriva femeilor deținute.

În octombrie 2023, în timp ce se afla în închisoare, Mohammadi a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023 „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”.

Ministerul Afacerilor Externe al Iranului a condamnat decizia.

La câteva săptămâni după ceremonia de decernare a premiului pentru Pace din 2023 de la Oslo, unde copiii lui Mohammadi au primit premiul în numele ei, un tribunal revoluționar din Iran a condamnat-o pe Mohammadi la încă 15 luni, acuzând-o că a răspândit propagandă împotriva statului în timp ce se afla în închisoare.

Când tatăl ei a murit la începutul anului 2024, autoritătile nu i-au permis să ofere condoleanțe familiei sau să participe la înmormântarea lui.

În ciuda repercusiunilor, Mohammadi, o figură importantă a mișcării Femeie, Viață, Libertate, a rămas dedicată activismului ei.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și