Candidatul USR la președinția României, Elena Lasconi, a criticat propunerea lui Călin Georgescu, de a condiționa investițiile străine prin obligativitatea unui parteneriat cu statul român sau cu o companie românească, care să dețină 51% din acțiuni. Lasconi a calificat această abordare drept „populistă” și a avertizat asupra impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra economiei.
Modelul ăsta nu funcționează nicăieri în lume. E o altă declarație populistă cu care ne-am obișnuit. Încearcă să ni se pună tot felul de idei din astea otrăvite în minte și ceea ce nu pot să accept este că cele mai multe idei care au venit din direcția aceea extremistă și putinistă au provocat un val de ură în societatea românească și au dezbinat și mai mult românii, a spus Elena Lasconi, la o conferință comună cu reprezentanții mediului de afaceri.
Liderul USR a detaliat riscurile economice majore pe care le presupune implementarea unei astfel de politici.
Nu aș vrea să vorbesc despre scenarii negative, dar da, nu o să se mai poată plăti pensii și salarii. Proiectele pe fonduri europene din toate localitățile, cele începute în toate localitățile, se vor opri și s-ar putea să trebuiască să dăm și banii înapoi la Uniunea Europeană. Va fi îngrozitor, a adăugat Elena Lasconi.
Într-un interviu acordat Politico, Călin Georgescu „și-a dublat frustrarea față de multinaționalele din România”, notează publicația de politică externă.
Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, știți unde plătesc? Plătesc la o firmă franceză care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar colectează banii. Plătesc și pentru gaze naturale la o firmă străină. Plătesc și pentru electricitate de la o firmă străină. Îmi cumpăr benzină, propria mea benzină, și unde plătesc? Tot la un străin, a precizat Călin Georgescu.
De asemenea, el s-a plâns că activele de preț ale țării au fost vândute în mod necorespunzător într-un val tulbure de privatizări după căderea comunismului.
„Mă interesează ca poporul român, nu străinii, să aibă proprietăți în țara mea”, a adăugat Georgescu, care a promis că dacă va câștiga mandatul de președinte va folosi primele 100 de zile pentru a recupera aceste active.
Întrebat de Politico despre planurile sale de a recupera bunurile, Georgescu a spus: „Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat și a fost privatizat greșit. În România, nicio privatizare nu este justificată”.
CITEȘTE ȘI:
Elena Lasconi nu exclude varianta CIOLACU – premier. „PSD este îndreptățit să dea prim-ministrul”