Prima pagină » Știri externe » Serghei Lavrov față în față cu Antony Blinken și ministrul de Externe al Ucrainei, la reuniunea OSCE din Malta

Serghei Lavrov față în față cu Antony Blinken și ministrul de Externe al Ucrainei, la reuniunea OSCE din Malta

Sesiunea plenară a celui de-al 31-lea summit ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din Ta'Qali, Malta, 5 decembrie 2024. Foto: Profimedia

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a aflat în Malta pentru reuniunea anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare. Secretarul de Stat american Antony Blinken și ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sibiha, au participat, de asemenea, la întâlnirea unde Ucraina a fost în fruntea agendei.

Prezența lui Lavrov în Malta a marcat prima sa vizită într-o națiune a Uniunii Europene după invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape trei ani, scrie Reuters.

Lavrov a participat doar rareori la forumuri cu înalți oficiali occidentali, deși recent a fost prezent la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și la summitul G20 din Brazilia.

Lavrov a participat la summitul OSCE din 2023 la Skopje, Macedonia de Nord, dar Polonia i-a refuzat viza cu un an înainte, în urma invaziei rusești în Ucraina.

Antony Blinken a călătorit spre Malta de la Bruxelles, unde a participat la ceea ce a fost probabil ultima sa reuniune NATO.

Ministrul de Externe al Ucrainei Andrii Sybiha a participat și el, după ce Ucraina a boicotat ediția de anul trecut din cauza participării lui Lavrov.

Sergei Lavrov, neintimidat de primirea rece

Delegația Rusiei a avut parte de o primire rece din partea mai multe state membre ale OSCE. Ministrul polonez de Externe, care a refuzat să fie la aceeași masă cu Lavrov, conform Times of Malta.

Ministrul maltez de Externe și președintele OSCE, Ian Borg, a cerut Rusiei să se retragă din Ucraina și să pună capăt escaladării, spunând că OSCE trebuie să lucreze pentru o „pace justă și durabilă”. Ian Borg a declarat că războiul Rusiei „continuă să reprezinte o amenințare sistematică la adresa securității europene”.

Dar, însoțit de o delegație numeroasă, ministrul rus de Externe nu a dat niciun semn de cedare.

În remarcile de deschidere, Lavrov a lansat o tiradă anti-occidentală, spulberând orice speranță de dialog constructiv:

„Principiile de la Helsinki sunt doar cuvinte goale pentru NATO și UE… Ei se așteaptă ca alții să le respecte, dar numai atâta timp cât este în conformitate cu obiectivele lor. Occidentul vrea să impună hegemonia neocolonială cu orice preț”.

Lavrov a spus că armele antitanc și sârma ghimpată ale Occidentului în Ucraina sunt o „reîncarnare a Războiului Rece, doar că acum cu un risc mult mai mare de tranziție la unul fierbinte”.

Scopul în Ucraina este de a „ține Rusia la pământ și de a-i provoca înfrângerea pe câmpul de luptă”.

Lavrov a descris Occidentul ca „suprasaturat cu valori pseudo-liberale”, și a afirmat spus că Occidentul nu a respectat niciodată principiul consensului.

El a spus că nu există o singură sferă în care OSCE să mai poată juca un rol util, susținând că dialogul reciproc respectuos în interiorul blocului de 57 de națiuni a fost eliminat.

Lavrov a acuzat, de asemenea, Washingtonul de organizarea de exerciții militare în regiunea Asia-Pacific care au încercat să „destabilizeze întregul continent eurasiatic”:

„Exercițiile militare cresc odată cu participarea tărilor din Marea Chinei de Sud, în strâmtoarea Taiwan în jurul Peninsulei Coreene. Ei (SUA) au redus UE într-o poziție de subordonat complet, dar acesta nu este sfârșitul. Administrația Biden avansează infrastructura militară în Asia, în mod clar o încercare de a destabiliza întregul continent”.

Ministrul ucrainean de Externe: Rusia, cea mai mare amenințare la adresa securității comune

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, a declarat la întâlnire că Rusia este „cea mai mare amenințare la adresa securității noastre comune”:

„Rusia nu este un partener; este cea mai mare amenințare la adresa securității noastre comune. Participarea Rusiei la OSCE este o amenințare la adresa cooperării în Europa”, a spus el, numindu-l pe Lavrov însuși un „criminal de război”.

Antony Blinken: Lavrov răspândește un „tsunami de dezinformare”

Secretarul de Stat american Antony Blinken l-a acuzat pe Lavrov că răspândește un „tsunami de dezinformare” și a dat vina pe Moscova pentru o escaladare a războiului din Ucraina:

„Colegul nostru rus este foarte priceput în a îneca ascultătorii într-un tsunami de dezinformare. Dar să nu ne păcălim pe noi înșine și să nu permitem lui sau altcuiva să ne păcălească. Nu este vorba și nu a fost niciodată despre securitatea Rusiei. Este vorba despre proiectul imperial al domnului Putin de a șterge Ucraina de pe hartă”.

El a adăugat: „Unul dintre colegii noștri a vorbit despre escaladare. Are perfectă dreptate. Să vorbim despre escaladare.”

El a făcut referire la trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a lupta în războiul cu Ucraina, precum și la „asaltul în curs asupra energiei Ucrainei, inclusiv a grupului său de transport a energiei nucleare, care reprezintă o mare amenințare pentru fiecare țară din această cameră”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și