Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi că România își reafirmă angajamentul ferm în protejarea instituțiilor și proceselor sale democratice, în contextul recentelor informații declasificate privind interferențele externe în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit MAE, rapoartele declasificate, primite de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dezvăluie o „interferență externă fără precedent”, care a vizat în mod direct alegerile din România.
Autoritățile române au luat decizia de a declasifica și de a face publice rapoarte care cuprind informații relevante privind operațiuni externe maligne, inclusiv finanțare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale și atacuri cibernetice de amploare care au avut ca tinta alegerile prezidențiale din România, a transmis MAE.
Conform Ministerului de Externe, „aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă și persistentă de a submina angajamentele României față de valorile euroatlantice și apartenența la Uniunea Europeană și NATO”.
Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO.
De asemenea, MAE a transmis că a informat deja aliații României despre aceste „intervenții externe” și a subliniat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru protejarea democrației, securității naționale și suveranității țării.
Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea, a precizat MAE.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Într-una dintre notele puse la dispoziția CSAT de către SRI, se pricizează că ascensiunea candidatului Călin Georgescu în sondaje a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, cu 22,94%.
Rapoartele instituțiilor de informații din România menționează și implicarea unui „actor statal” în susținerea candidaturii lui Călin Georgescu. (detalii AICI)
Jurnaliștii de la Gândul au dezvăluit pe 12, 13, 15 și 25 noiembrie atât rețeaua FameUP, cât și identitatea lui BOGPR, ambele fiind menționate în documentele CSAT declasificate miercuri.
CITEȘTE ȘI: