Parchetul General s-a sesizat din oficiu pentru infracțiuni electorale și de spălare a banilor, în cazul finanțării campaniei electorale pentru candidatul independent Călin Geoergescu. Potrivit surselor Gândul, dosarul a fost dat în lucru unui procuror din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică. Sursele citate au mai precizat că și DIICOT va deschide un dosar privind infracțiuni care țin de siguranța națională.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declasificat documente prezentate de la CSAT, și anume, rapoartele SRI despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu.
Ascensiunea lui Călin Georgescu în sondaje ar fi fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, potrivit documentelor declasificate de Klaus Iohannis.
Cristian Terheș, candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a confirmat joi pentru Gândul că a depus o nouă cerere la Curtea Constituțională, solicitând revizuirea hotărârii anterioare prin care cerea anularea primului tur al alegerilor. Sesizări la CCR au fost făcute și de SNSPA, precum și de publicația CaleaEuropeană.ro.
„Solicitare adresată procurorului șef DIICOT – în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016
În continuarea comunicatului de presa din data 4 decembrie 2024, facem următoarele precizări:
În urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat. Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.
De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016″, se arată în comunicatul trimis de Parchet.
„Urmarea a comunicatului de presă emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cursul acestei zile și a interesului manifestat de reprezentanții mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Astăzi, 5 decembrie 2024, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis procurorului-șef al DIICOT o solicitare pentru efectuarea unei analize a informațiilor rezultate în urma desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României.
În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanșarea unei investigații penale privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016.”
„Am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal”. Este reacția lui Marcel Ciolacu, imediat după declasificarea documentelor CSAT.
Premierul precizează că aceste documente arată că „în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali.” Premierul subliniază că nu a putut să se exprime public pe acest subiect, întrucât a „respectat legea” și cere ca toți cei vinovați „să plătească.”
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Rapoartele instituțiilor de informații din România menționează și implicarea unui „actor statal” în susținerea candidaturii lui Călin Georgescu. (detalii AICI)
Potrivit MAE, rapoartele declasificate, primite de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dezvăluie o „interferență externă fără precedent”, care a vizat în mod direct alegerile din România.
Conform Ministerului de Externe, „aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă și persistentă de a submina angajamentele României față de valorile euroatlantice și apartenența la Uniunea Europeană și NATO”. (detalii AICI)
Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO.
Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, a precizat MAE.
Jurnaliștii de la Gândul au dezvăluit pe 12, 13, 15 și 25 noiembrie atât rețeaua FameUP, cât și identitatea lui BOGPR, ambele fiind menționate în documentele CSAT declasificate miercuri.