Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană verifică activitățile TikTok în contextul alegerilor din ROMÂNIA /Suspiciuni privind campanii de influențare în diaspora

Comisia Europeană verifică activitățile TikTok în contextul alegerilor din ROMÂNIA /Suspiciuni privind campanii de influențare în diaspora

Comisia Europeană verifică activitățile TikTok în contextul alegerilor din ROMÂNIA /Suspiciuni privind campanii de influențare în diaspora

Comisia Europeană a intensificat monitorizarea platformei de socializare TikTok în contextul alegerilor din România, anunță instituția, precizând că acțiunea a fost demarată în virtutea reglementărilor europene, fără a viza procesul electoral propriu-zis, care intră în sfera de competență a autorităților române.

”În contextul alegerilor aflate în curs în România, Comisia Europeană a intensificat monitorizarea platformei TikTok în virtutea Legii Serviciilor Digitale (DSA). Acțiunea este asociată exercitării competențelor Comisiei Europene (…), fără a aborda procesul electoral din România, care este în sarcina autorităților române și, în fond, a cetățenilor români”, anunță Comisia Europeană.

Oficialii Comisiei Europene au emis un ordin de ”păstrare a informațiilor” adresat platformei TikTok, în virtutea Legii Serviciilor Digitale, cerând păstrarea datelor referitoare la ”riscuri sistemice actuale sau previzibile” pe care serviciul online le-ar ”prezenta asupra proceselor electorale sau discursului civic în Uniunea Europeană”.

”TikTok trebuie să păstreze documentele interne și informațiile despre structura și funcționarea sistemelor bazate pe algoritmi și să abordeze riscurile manipulării intenționate. (…) Ordinul de păstrare a datelor vizează alegeri naționale desfășurate în Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025. Ordinul a fost emis pe baza informațiilor primite de Comisia Europeană în contextul alegerilor din România, inclusiv după declasificarea informațiilor indicând interferențe externe ale Rusiei. În acest moment, Comisia monitorizează conformarea și nu are nicio poziție asupra întrebării dacă TikTok și-a încălcat obligațiile în virtutea Legii Serviciilor Digitale”, subliniază Comisia Europeană.

Românii din diaspora, vizați de acțiuni de influențare

De altfel, Comisia Europeană a convocat o reuniune a coordonatorilor Oficiului European pentru Servicii Digitale, vineri, 6 decembrie, pentru a discuta despre acțiunile de până acum și despre reacțiile la dovezi care indică faptul că anumite conturi online din alte state membre UE ar fi vizat românii din diaspora.

”Ordinul de păstrare a datelor reprezintă o acțiune-cheie pentru ajutarea investigatorilor să stabilească faptele (…) Intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare digitală și cibernetică din Europa pe fondul dovezilor care apar referitoare la activități neautentice sistematice”, afirmă Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ Le Monde: Victoria lui TRUMP și incertitudinea diplomatică amplifică diviziunile în Europa și haosul în lume

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și