Președintele Franței, Emmanuel Macron, se va adresa națiunii joi, la o zi după ce Adunarea Națională a adoptat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Michel Barnier.
Analiștii se așteaptă ca președintele să se concentreze acum pe stabilizarea situației politice a țării, prin numirea unui nou prim-ministru, însă situația este una dificilă, dată fiind componența Parlamentului, notează The Associated Press.
Barnier și-a prezentat oficial demisia joi dimineață la Palatul Elysée, îndeplinind o obligație constituțională. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 331 de voturi în Adunarea Națională, forțându-l pe Barnier să demisioneze după doar trei luni de mandat. De altfel, acesta a fost cel mai scurt mandat al oricărui prim-ministru din istoria modernă a Franței.
Sursa citată notează că Macron are dificila sarcină de a numi un înlocuitor al lui Barnier, capabil să conducă un Guvern minoritar și care să fie acceptat de un Parlament în care niciun partid nu deține majoritatea. Yaël Braun-Pivet, președintele Adunării Naționale și membru al partidului lui Macron, l-a îndemnat pe președinte să acționeze rapid.
„Îi recomand să decidă rapid asupra unui nou prim-ministru. Nu trebuie să existe nicio ezitare politică. Avem nevoie de un lider care să poată vorbi cu toată lumea și să lucreze pentru a adopta un nou proiect al legii bugetului”, a declarat Braun-Pivet joi la radio France Inter.
Procesul se poate dovedi a fi unul dificil. Administrația lui Macron nu a confirmat încă niciun nume, deși presa franceză a publicat o listă scurtă de candidați centriști care ar putea atrage ambele părți ale spectrului politic.
Macron a avut nevoie de mai mult de două luni pentru a-l numi pe Barnier după înfrângerea partidului său la alegerile legislative din iunie.
Guvernul Michel Barnier a fost demis, miercuri seară, prin moțiune de cenzură, pe fondul disputelor generate de proiectul unui buget de austeritate, situație care va conduce la intensificarea crizei politice din Franța.
Moțiunea de cenzură inițiată de formațiunea de stânga Noul Front Popular (NFP) a fost adoptată cu voturile a 331 de membri ai Adunării Naționale. Majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului de la Paris este la nivelul de 289 de voturi, notează cotidianul Le Figaro.
Este prima dată după anul 1962 când Parlamentul de la Paris a adoptat o moțiune pentru demiterea unui guvern.
În dezbaterea care a precedat moțiunea de cenzură, premierul Michel Barnier avertizase că demiterea Guvernului său ar genera destabilizarea instituțiilor. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock