Prima pagină » ALEGERI 2024 » Tot ce trebuie să știi despre votul din turul doi al PREZIDENȚIALELOR. Unde și cum votezi în al nouălea scrutin pentru președinte de după Revoluție

Tot ce trebuie să știi despre votul din turul doi al PREZIDENȚIALELOR. Unde și cum votezi în al nouălea scrutin pentru președinte de după Revoluție

Aproximativ 19 milioane de români pot vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică 8 decembrie 2024. Cei doi candidați care vor fi pe buletinele de vot sunt independentul Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi, ordinea fiind stabilită după rezultatele obținute în primul tur. 

  • Al doilea tur al alegerilor prezidențiale este organizat duminică, 8 decembrie, la secțiile din țară, și de vineri, 01:00 (respectiv 12:00 ora locală în Auckland, Noua Zeelandă, prima țară în care se votează) până duminică, la ora 21:00, la secțiile din străinătate.
  • Românii din țară vor vota la aproape 19.000 de secții, iar cei din străinătate vor putea merge să își exprime opțiunea de vot la una dintre cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
  • Românii vor vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale pe parcursul a 78 de ore pe întreg Globul. Ultima secție, de pe Coasta de Vest a SUA, va fi închisă luni dimineață, la 07:00, ora României.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie 2024, au fost 14 candidați, dintre care patru independenți.

Prezența la vot pe 24 noiembrie a fost de 52,55%. Conform cifrelor finale și validate, pe 24 noiembrie, în țară și în străinătate, din cei 18.021.800 de alegători înscriși pe listele permanente, 9.465.650 au mers să voteze, iar dintre acestea, 9.242.186 au fost voturi valabil exprimate.

Cine candidează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024

Hotărârea nr 31. din 2 decembrie 2024 privind rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a confirmat și validat rezultatul, a fost publicată, în 3 decembrie, în Monitorul Oficial.

Numărul total al voturilor valabil exprimate obținute de primii doi candidați, în ordine descrescătoare, care va apărea și pe buletinul de vot din turul al doilea, a fost:

  • Călin Georgescu – 2.120.401 de voturi
  • Elena-Valerica Lasconi – 1.772.500 de voturi

Va fi validat câștigător al alegerilor prezidențiale, pentru mandatul 2025-2029, candidatul care va avea cele mai multe voturi valabil exprimate.

În șapte dintre cele opt scrutine prezidențiale organizate după 1989, românii și-au ales președintele în al doilea tur de scrutin. Singura dată când șeful statului a fost validat după un singur tur a fost în 1990, când a fost înregistrată și cea mai mare prezență la vot din istoria electorală postdecembristă.

Cine votează la alegerile prezidențiale 2024

Toți românii care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la cele 18.968 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele 950 deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit legislației electorale,

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa;
  • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;
  • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
  • în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;
  • în cazul în care are mobilitate redusă, poate vota la orice secţie care îi asigură accesul la vot (art. 44 alin. 4 din Legea 370/2004);

Cum poți afla rapid la ce secție poți vota

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, pe listele permanente, în funcție de adresa de domiciliu.

Numărul și adresa exactă a secției de vot se poate afla prin accesarea Registrului electoral, la adresa www.registrulelectoral.ro, după introducerea datelor personale (Codul Numeric Personal și numele de familie) și selectarea scrutinului în cauză, pentru că în aceeași zi este organizat un referendum local, în Corunca, județul Mureș.

Românii cu drept de vot din străinătate, în cazul în care nu au votat prin corespondență, nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, pot vota la orice secţie, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Când începe și când se încheie votarea în turul doi al alegerilor prezidențiale

Votarea în străinătate la al doilea tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe parcursul a trei zile:

  • vineri, 6 decembrie 2024, între orele locale 12:00 (prima țară care deschide votarea fiind Noua Zeelandă, în Auckland, ora 12:00 locală fiind 01:00 ora României), și 21:00;
  • sâmbătă, 7 decembrie și duminică 8 decembrie 2024, între orele locale 07:00 și 21:00.

Există posibilitatea prelungirii votării, până cel târziu la ora 23:59, dacă la ora 21:00 mai sunt alegători în sediul secției de votare sau care așteaptă la rând în afara sediului secției pentru a vota.

Cum se desfășoară votarea

Odată intrați în secția de votare, alegătorii prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

SIMPV semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot:

  • nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
  • are interdicție de a vota;
  • este arondată la secţia la care a venit să voteze sau la o altă secție;
  • este omisă din lista electorală permanentă;
  • figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;
  • figurează că a votat prin corespondenţă.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Votul cu urna mobilă

Dacă un alegător, din motive obiective – cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri medicale, imposibilitatea de a părăsi locul de muncă, internare, încarcerare sau arest la domiciliu -, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Trebuie precizat că se depune câte o cerere pentru fiecare tip de alegeri și pentru fiecare scrutin, conform deciziei Biroului Electoral Central din 24 septembrie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Astfel, dacă un alegător a trimis o cerere de solicitare a urnei mobile pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, sau pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, aceasta nu este valabilă și pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Cu ce documente se votează

Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la cele 18.968 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele 950 deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile prezidențiale, cetățenii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.

Potrivit AEP, alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

IMPORTANT! Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către românii care votează în străinătate sau de cei cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Românii cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic:
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu;
  • paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro – pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 2024 pot fi găsite pe site-ul MAE și al AEP.

În plus, pentru buna informare a cetățenilor români de peste hotare, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală Code for Romania/Commit Global, a sprijinit dezvoltarea unei hărți interactive a secțiilor de votare din străinătate. „Harta complementează, într-un mod facil și intuitiv, resursele de informare puse deja la dispoziția cetățenilor români care se vor afla în afara țării în zilele scrutinelor, pentru a putea identifica cea mai apropiată secție de votare”, potrivit MAE.

Harta poate fi consultată accesând site-ul MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.

MAE – Ghidul alegătorului în străinătate

Sursa foto: Mediafax Foto / Sursa video: Autoritatea Electorală Permanentă


CITEȘTE ȘI:

Cum pui CORECT ștampila pe buletinul de vot. În ce situații se anulează votul

CCR VALIDEAZĂ turul 1 al alegerilor prezidențiale: Finala va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi

LIVE TEXT | Vot în țară la PREZIDENȚIALE. Prezența la urne a depășit 52% la ora 21.00. Cele mai multe voturi, în Ilfov

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și