Al doilea tur al alegerilor prezidențiale începe vineri, 6 decembrie, la 01:00, ora locală, respectiv ora 12:00 din Auckland, Noua Zeelandă, care este prima din cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în lume, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.
Românii vor vota pe parcursul a 78 de ore pe întreg globul. Votul se va încheia, oficial, duminică, 24 noiembrie, la ora 21:00, în țară, și luni, 9 decembrie, la 07:00, ora României, pe coasta de vest a continentului nord-american. Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, în total fiind aproape 19 milioane de alegători așteptați la urne, dintre care aproape un milion de cetățeni români cu domiciliul în străinătate.
Astfel, este important de știut care sunt procedurile corecte, inclusiv cum punem corect ștampila pe buletinele de vot și în ce situații se poate anula votul.
Alegătorul va prezenta operatorului de calculator, la intrarea în secția de votare, documentul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Operatorul de calculator introduce și verifică datele în SIMPV.
Votul pentru alegerile prezidențiale 2024 poate fi invalidat dacă nu respectă o serie de reguli. În secția de votare trebuie ținut cont de câteva reguli simple, pentru a te asigura că votul tău va fi luat în considerare.
Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater din buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024. Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul.
Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.
Se consideră că votul este valabil exprimat în următoarele situaţii, potrivit Biroului Electoral Central:
Votul exercitat la secţia din ţară sau din străinătate este valabil exprimat şi în situaţia în care tuşul se imprimă pe cealaltă pagină interioară ca urmare a plierii buletinului de vot purtând menţiunea TATOV şi/sau tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii unde se află patrulaterul pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Se consideră nule şi nu intră în calculul voturilor valabil exprimate: