Administrația Joe Biden a exprimat preocupări în legătură cu situația umanitară din Siria, unde grupuri insurgente susținute de Occident au ocupat două orașe în ultimele zile, Washingtonul cerând o soluție politică, pe fondul acuzațiilor Damascului și Moscovei.
”Sigur că ne preocupă impactul umanitar pe măsură ce observăm aceste evenimente. Noi și partenerii îndemnăm aliații să protejeze civilii, inclusiv pe membrii grupurilor minoritare. Nu am informații specifice asupra evoluțiilor de pe câmpul de luptă, dar toate aceste evenimente reflectă punctul nostru de vedere că ar trebui să se revină la un proces politic serios facilitat de ONU. Refuzul de acceptare a acestui proces conduce le evenimente de genul celor la care asistăm. Unele dintre acțiunile de escaladare din ultimele 72 de ore demonstrează că singurul mod de a opri acest conflict este printr-un proces politic integrant”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Oficialul american a acuzat Teheranul de alimentarea războiului civil din Siria, în condițiile în care Iranul a trimis trupe pentru contracararea milițiilor insurgente susținute de Occident.
”Credem că regimul iranian a fost și continuă să fie unul dintre principalii exportatori ai terorismului și instabilității începând din 1979. Vrem ca Iranul să stopeze acțiunile destabilizatoare în Siria și în întreaga regiune”, a subliniat Vedant Patel.
Grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a ocupat în ultimele zile orașele siriene Alep și Hama. Turcia, care susține opoziția din Siria, a negat că ar fi implicată în noua ofensivă.
Președintele Bashar Al-Assad a dat asigurări că ”va zdrobi” insurgenții, acuzând puterile occidentale, conform BBC, că vor reconfigurarea regiunii.
La rândul său, Ministerul rus de Externe a condamnat ”forțele externe” care încearcă să genereze violență în Siria, conform cotidianului The Guardian. Pe fondul avansării rebelilor, Rusia a intensificat raidurile aeriene asupra pozițiilor islamiste din Siria.
Foto: Profimedia
Citește și: