Fostul portar Helmut Duckadam a murit la începutul acestei săptămâni, la vârsta de 65 de ani, fiind chinuit toată viața de mai multe problemele vasculare. El este cel de-al treilea fotbalist din echipa Stelei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 care trece în neființă și devine o legendă.
Ca o coincidență stranie, și de la adversara de atunci a Stelei, FC Barcelona, au murit tot trei jucători, inclusiv goalkeperul spaniolilor, Francisco Javier González Urruticoechea, cunoscut sub numele de Urruti.
De la noi, au dispărut Helmut Duckadam, Ilie Bărbulescu, decedat în urmă cu 4 ani după ce a suferit un infarct în somn, și Lucian Bălan, care s-a sinucis în 2015 în urma unei intoxicații voluntare cu medicamente.
De partea cealaltă, Marcos Alonso a murit anul trecut, după o luptă grea cu cancerul. Angel Pedraza a încetat din viață în 2011, la doar 49 de ani, tot în urma teribilei maladii. Cei doi foști jucători s-au numărat printre executanții loviturilor de departajare apărate de Duckadam, amintește Adevărul.
Javier Urruticoechea, celălalt portar al finalei de la Sevilla, a murit pe 24 mai 2001, la 49 de ani, la două luni după ce se revăzuse cu legendarul Duckadam la București, cu prilejul aniversării a 15 ani de la finala de la Sevilla.
„Ne-am luat cu toții în brațe și am petrecut clipe frumoase și ne-am povestit multe lucruri. El știa de faptul că eu după acel meci de la Sevilla am avut probleme cu umărul și nu am putut să îmi mai continui cariera la un nivel înalt. Însă am rămas șocat când am aflat că la doar două luni după aceea, Urruti a decedat într-un accident de mașină. Nu îmi venea să cred că omul cu care eu mă întâlnisem cu doar două luni înainte nu se mai afla printre noi”, declara Helmut Duckadam în trecut.
Urruti, care a parat la Sevilla loviturile executate de Majearu și Boloni, a decedat într-un accident, după ce mașina în care se afla a lovit o barieră protectoare, fostul portar fiind proiectat prin parbrizul mașinii și murind pe loc.
Legendarul Helmut Duckadam a murit la vârsta de 65 de ani, în noaptea de duminică spre luni, 1/2 decembrie 2024. În cursul serii de sâmbătă, fostul portar al Stelei a ajuns la Spitalul Militar, ulterior fiind transferat la Spitalul Universitar.
El trecuse printr-o serie de intervenții medicale, de-a lungul anilor, iar în luna septembrie a acestui an, fostul mare portar a fost supus unei operații pe cord deschis la Spitalul Universitar din București. De asemenea, acesta se confrunta și cu probleme la aortă.
În anul 2020, fostul sportiv menționase că a suferit nu mai puțin de cinci operații la mână și ulterior și-a pus și o proteză la genunchi. De mai bine de trei decenii, fostul portar lua zilnic zeci de pastile.
Finala Cupei Campionilor Europeni s-a disputat în 7 mai 1986, pe Stadionul „Ramón Sánchez Pizjuán” din Sevilla, între echipele Steaua București și FC Barcelona.
După cele 90 de minute și prelungiri, scorul a fost tot egal, 0-0, astfel că învingătoarea a fost decisă în urma loviturilor de departajare.
Astfel, finala a fost câștigată de Steaua București, cu 2-0, după ce Helmuth Duckadam a reușit să apere toate cele patru lovituri de departajare, ulterior fiind supranumit „Eroul de la Sevilla”. De la Steaua au ratat Majearu și Boloni și au înscris Balint și Lăcătuș.
La meci, arbitrat de francezul Michel Vautrot (Franța), au asistat 70.000 de spectatori.
Steaua București (4-4-2): Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Majearu, Bălan, Boloni, Balint – Lăcătuș, Pițurcă. Au mai jucat: Anghel Iordănescu, Radu II.
FC Barcelona (4-4-2): Urruti – Gerardo, Migueli, Alexanko, Julio Alberto – Pedraza, Schuster, Munoz, Marcos – Carrasco, Archibald. Au mai jucat: Moratalla, Pichi Alonso.
FOTO – Profimedia