Lumănările parfumate, folosite drept un element de ambianță în locuință, ascund un pericol despre care puțini români știu. Specialiștii atrag atenția că folosirea unor astfel de elemente de decor pot cauza probleme grave de sănătate.
Cercetătorii avertizează că lumânările parfumate, aparent inofensive, pot fi mult mai dăunătoare decât fumul de țigară.
Potrivit studiilor recente, atunci când sunt aprinse, aceste lumânări eliberează un amestec de chimicale, inclusiv gaze toxice.
Inhalarea acestor substanțe poate provoca o serie de simptome neplăcute, cum ar fi tuse, strănut și iritații ale ochilor.
De asemenea, pe termen lung, expunerea constantă la fumul emanat de lumânările parfumate poate crește semnificativ riscul de afecțiuni grave, precum boli de inimă, cancer pulmonar și bronșită cronică, potrivit Observatornews.
Datele statistice actuale arată o situație îngrijorătoare: una din 20 de persoane din grupa de vârstă 65-84 ani va dezvolta cancer pulmonar, iar riscul pe durata întregii vieți este de una din 16 persoane. Se estimează că 21% din decesele cauzate de cancer vor fi atribuite cancerului bronhopulmonar, afectând atât bărbații cât și femeile.
Există dovezi că alcoolul și cafeaua pot crește riscul de cancer pulmonar, deși acest factor este adesea asociat cu fumatul. Pe de altă parte, consumul de ceai poate avea un rol protector.