Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană a trimis TikTok o cerere URGENTĂ de informații privind rolul platformei în alegerile din România

Comisia Europeană a trimis TikTok o cerere URGENTĂ de informații privind rolul platformei în alegerile din România

Comisia Europeană a trimis TikTok o cerere URGENTĂ de informații privind rolul platformei în alegerile din România
Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene însărcinat cu politica digitală. Foto: Profimedia

Comisia Europeană a trimis TikTok o cerere „urgentă” de informații, solicitând mai multe răspunsuri cu privire la rolul din ce în ce mai controversat al platformei în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cererea, formulată vineri, se bazează pe Legea serviciilor digitale (DSA) și vine cu un termen limită de 24 de ore, conform Euronews.

„Suntem îngrijorați de indiciile din ce în ce mai numeroase privind o operațiune online coordonată de influență străină care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei însărcinat cu politica digitală.

Aceasta marchează a doua solicitare de informații trimisă către TikTok în contextul alegerilor din România, după prima trimisă săptămâna trecută.

Bruxelles-ul dorește ca compania să clarifice dezvăluirile conținute în documentele furnizate de serviciile de informații, declasificate de președintele român Klaus Iohannis miercuri.

Campania a fost probabil orchestrată de un „actor statal”, se arată în documente. Deși Rusia nu este menționată ca vinovat, agențiile au detectat similitudini între campania din România și una anterioară pe care Moscova a desfășurat-o în Ucraina.

„TikTok trebuie să creeze resurse pentru a contracara operațiunile de dezinformare înainte de weekendul electoral care se apropie”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

TikTok, obligat să păstreze toate documentele și informațiile interne legate de riscurile electorale din întregul bloc

Solicitarea de informații urmează „ordinului de reținere” anunțat joi de Bruxelles, care obligă TikTok să „înghețe și să păstreze” toate documentele și informațiile interne, inclusiv sistemul de recomandări și promovarea monetizată a conținutului politic, legate de riscurile electorale din întregul bloc.

Ordinul se va aplica de la 24 noiembrie 2024 până la 31 martie 2025 și va acoperi viitoarele alegeri din România, Croația, Austria, Grecia și Germania.

Datele păstrate ar putea ajuta Comisia Europeană să deschidă o investigație oficială privind rolul TikTok în alegerile din România. Ancheta, care ar reprezenta următoarea etapă a cererii de informații, nu a fost încă anunțată.

Marți, reprezentanții TikTok au fost chestionați în Parlamentul European, și au încercat să apere acțiunile companiei în România.

Europarlamentarii au părăsit reuniunea vizibil nemulțumiți, plângându-se că multe dintre întrebările lor au rămas fără răspuns.

Valérie Hayer, liderul Renew Europe, a cerut ca Shou Zi Chew, directorul general al TikTok, să fie chemat în fața Parlamentului.

„Ceea ce s-a întâmplat în România este un alt semnal de alarmă pentru noi: dezinformarea se poate întâmpla peste tot în Europa, cu consecințe foarte dăunătoare”, a scris ea.

Hayer a declarat că, în cazul în care Bruxelles-ul decide că TikTok a încălcat DSA, UE „ar trebui să răspundă cu sancțiuni stricte, fără a exclude o suspendare sau o interdicție totală”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și